EXCLUSIV EVZ. Baronii locali sar la gâtul lui Ponta: "Venim la Bucureşti!"

EXCLUSIV EVZ. Baronii locali sar la gâtul lui Ponta: "Venim la Bucureşti!"

Dorind să demonstreze că este şeful partidului, preşedintele PSD a provocat furia baronilor, care ameninţă că vin la Bucureşti.

Povestea cu Mircea Geoană s-ar putea termina urât pentru Victor Ponta. Acesta a scăpat partidul de sub control. După ce a eşuat în a-l revoca de la Senat, Ponta a rămas peste noapte fără doi aliaţi importanţi - Adrian Năstase şi Ion Iliescu - în proiectul excluderii lui Geoană din PSD.

Pe de altă parte, liderii de filiale, revoltaţi de faptul că Ponta se ţine de răfuieli personale în loc să ducă partidul la guvernare, se pregătesc să vină la Bucureşti, după ce au cerut convocarea de urgenţă a Comitetului Executiv.

Presat din teritoriu săi consulte pe liderii de organizaţii, Ponta s-a grăbit să ameninţe cu convocarea CEx de parcă ar fi fost ideea lui.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Venim la Bucureşti"

Baronii locali se simt deranjaţi de atitudinea în general sfidătoare a lui Victor Ponta şi sunt nemulţumiţi de felul în care a gestionat acesta "subiectul Geoană". Majoritatea, chiar dacă nu-s fani Geoană, percep acest gest drept o vendetă şi sunt nemulţumiţi că nu i-a consultat, că a gestionat prost subiectul şi că a dat foc partidului dintr-o izbucnire de orgoliu.

"Ne-am făcut de râs luni seară, la Senat", comenta un şef de filială care afirma că Ponta "a ieşit la atac fără să-şi facă lecţiile". "Noi vrem să guvernăm ţara, dar ne ţinem de răfuieli", spunea altul, care aprecia că partidul a fost pus într-o situaţie nefericită.

"În loc să ne concetrăm pe referendumul de la Constanţa, ne ţinem prostii", îşi manifesta supărarea un alt baron local.

Ieri, toţi aceştia au încins telefoanele şi l-au anunţat pe Ponta că luni vin la Bucureşti, la CEx.

Iliescu îi mai dă o şansă lui Geoană

După ce, cu o zi în urmă, ieşea triumfător pe la televiziuni să să fluture "decizia conducerii PSD privind înlocuirea lui Mircea Geoană de la Senat cu Titus Corlăţean", Victor Ponta este pe cale să rămână singur în PSD. Sigur pe sine, Ponta s-a grăbit să anunţe excluderea lui Geoană încă de luni seară, imediat ce a eşuat revocarea lui Geoană de la Senat din lipsă de cvorum. A considerat că este doar o simplă formalitate: să depună o sesizare la Comisia de Integritate condusă de un apropiat de-al său, Dan Şova, de care este legat prin contractele de la Rovinari şi Turceni. Socoteala din târg nu s-a potrivit cea de acasă. Ieri, în timp ce Ponta îi dădea înainte cu revocarea şi excluderea lui Geoană, Adrian Năstase şi Ion Iliescu îl lăsau în offside.

Preşedintele de onoare al PSD s-a împotrivit public ca Geoană să fie dat afară. "Va fi o discuţie cu Mircea Geoană, nu privind excluderea, privind comportamentul şi angajamentul că se integrează în structurile de partid în mod firesc", a spus Iliescu gata să-i mai dea o şansă lui Geoană.

În acelaşi timp, Adrian Năstase a dat şi el un mesaj de distanţare de acţiunea lui Ponta. "PSD nu va continua procedurile de revocare a lui Mircea Geoană". În acest caz, PSD va merge pe strategia vacantării postului până la alegerile din 2012. "Există riscul ca PSD să piardă funcţia, pentru că PDL şi UNPR şi UDMR au mai multe voturi. Aşa că PSD nu va merge pe varianta vacantării postului de preşedinte prin revocarea lui Geoană, iar situaţia va rămâne aşa cum este acum", a declarat preşedintele Consiliului naţional al PSD.

Ponta ameninţă cu congresul

Declaraţiile lui Iliescu şi Năstase l-au luat prin surprindere pe Ponta. "Domnul Ion Iliescu şi domnul Adrian Năstase au exprimat poziţii personale", a replicat el, ironic. "Eu nu mă răzgândesc după 24 de ore şi, deşi accept faptul că alţi colegi se pot răzgândi, deciziile partidului nu se vor schimba", a spus Ponta, ameninţând cu convocarea Congresului PSD "dacă va fi nevoie".

LIDER DOAR CU NUMELE

Ponta, epigonul lui Antonescu în materie de autoritate

Marius Vulpe

PSD nu este un cadru propice pentru favorizarea apariţiei unui Antonescu 2 cum tot încearcă Victor Ponta să se erijeze prin decizii luate de la sine putere.

Obişnuiţi cu stilul de lucru al predecesorului Mircea Geoană, baronii locali, dar şi liderii de la centru nu înghit ieşirile lui Ponta. În ultima vreme, colegii mai experimentaţi de partid i-au tot transmis semnale "cârlanului" să o lase mai moale cu stilul singuratic de condu cere. Iliescu i-a imputat lipsa de experienţă politică pentru funcţia de premier, Năstase a orchestrat un adevărat "recital" la lucrările Consiliului Naţional, iar cu două săptămâni în urmă Geoană îşi punea experienţa la dispoziţia partidului şi a lui Ponta.

Pentru Ponta, coabitarea cu Ion Iliescu a evoluat de la "cârlanul fără minte" la liderul plin de "dinamism şi spontaneitate". Nu îndeajuns însă pentru a îndeplini condiţiile ideale de premier, a considerat Iliescu, care l-a comparat cu Năstase, "omul cel mai bun la toate".

A venit rândul lui Năstase, care a defilat timp de trei zile şi trei nopţi la lucrările CN al PSD parcă pentru a confirma spusele lui Iliescu. În paralel, Geoană cu o mână se cerea consultat, iar cu cealaltă făcea jocuri de culise în PSD. Senatorul Miron Mitrea i-a reproşat că încearcă "să se bage în seamă" prin organizarea a "tot felul de iniţiative politice" şi a unor "grupuri revoluţionare în partid" cu scopul de a recâştiga şefia PSD.

Geoană nu a stat potolit. Într-un interviu a dat de pământ cu capacitatea lui Mitrea de coordona campania PSD pentru Bucureşti, l-a acuzat pe Năstase că i-a făcut zile amare, şi-l deplângea pe Ponta că are de-a face cu Iliescu, care nu acceptă un alt lider înafară de propria-i persoană, dintr-o "răutate adunată în timp". Mitrea s-a răzbunat: în şedinţa de grup i-a ridicat mingea la fileu lui Ponta, cerând sancţionarea lui Geoană pentru recenta vizită în SUA şi pentru lipsa de consultare cu partidul.

Ulterior, Geoană a mai fost acuzat că ar intenţiona, alături de câţiva apropiaţi, precum parlamentarii Ion Toma şi Florentin Gust, formarea unui partid nou sau a unei platforme în interiorul PSD.

Totul a culminat cu tentativa de revocare a preşedintelui Senatului şi fluturarea ameninţării excluderii din partid. Interesant este faptul că în apărarea lui Geoană au sărit tocmai aceia care îi reproşau şefului Senatului că, prin acţiunile şi declaraţiile sale, subminează PSD.

  • Mircea Geoană: "Nu plec din PSD. Încetaţi cu prostiile!"
  • Revocarea lui Geoană a eşuat din lipsă de cvorum. Planul B al lui Victor Ponta: Excluderea lui Geoană din PSD
  • Crin Antonescu susţine debarcarea lui Geoană de la Senat
  • Cum a sărit Victor Ponta la Mircea Geoană asmuţit de Crin Antonescu
  • De ce Ponta şi Iliescu îl vor "mort" pe Mircea Geoană