La puţin timp după ce Dan Barna i-a propus lui Klaus Iohannis o variantă de deblocare a negocierilor cu privire la formarea noului guvern, Dacian Cioloş a salutat anunţul colegului din Alianţa USR-Plus.
Liderul USR a anunţat că nu mai doreşte să fie preşedintele Camerei Deputaţilor, funcţie pentru care l-a propus, totuşi, pe Cătălin Drulă. Totodată, Barna crede negocierile pentru formarea noului guvern ar putea fi deblocate dacă Ludovic Orban, Hunor Kelemen şi Dacian Cioloş ar urma să fie vicepremieri.
Cu privire la ultima strategie politică din Alianţa USR-PLUS, Cioloş a precizat într-o postare pe Facebook că nu reprezintă decât punerea „pe primul plan a reformelor”. În continuare, rămâne de văzut dacă preşedintele PNL, Ludovic Orban, va fi de acord cu această propunere, ştiut fiind faptul că el urmărea şefia Camerei Deputaţilor după ce şi-a prezentat demisia din funtea Guvernului României.
Cioloş: „Funcţiile sunt importante.”
„Atenția a fost foarte mult focalizată în media, în aceste zile, pe partea de negocieri de funcții și mai puțin spre deloc pe partea de guvernare. Evident că funcțiile și mai ales oamenii care le vor ocupa sunt importante.
Dar la noi guvernările au fost de foarte multe ori forme fără fond, cochilii aproape goale sau umplute mai degrabă cu interese de grup decât cu o viziune despre ceea ce trebuie să se schimbe în bine prin reforme care să nu taie prostește, ci să reducă risipa, să dea perspective celor care vor să muncească pe bune, nu să fure sau să se pună pe căpătuială”, a scris Cioloș pe Facebook. De asemenea, el s-a referit şi la discuțiile cu PNL și UDMR, despre care a precizat că vor fi „măsură cu măsură” și că vor viza bugetul, reformele în Sănătate și Educație, dar și investițiile.
Cioloş îşi doreşte o guvernare credibilă
„Dincolo de cancanul împărțirii funcțiilor, poate învățăm să acordăm atenție și lucrurilor esențiale care chiar ne afectează viața, dar care se află mai puțin în reflectorul spectacolului mediatic prin care se face rating. USR PLUS a cerut de la început ca aceste negocieri să se facă cu angajamente serioase pentru a așeza coaliția în postura de a putea guverna credibil patru ani.
România a trecut în ultimii 30 de ani prin destrămări de coaliții cauzate de trădări sau traseism, care au denaturat voința cetățenilor la vot și acest lucru nu mai trebuie să se repete. Acum facem altfel. Punem pe primul plan guvernarea și reformele, nu oamenii care cer funcții pentru ei și găștile lor politice. Anunțul făcut de către Dan Barna astăzi arată că noi suntem gata să oferim soluții, nu să ne cramponăm de funcţii”, a mai spus Cioloș.