Barje de cărbune, din Serbia, ard pe Dunăre din cauza căldurii. Nimeni nu știe încotro să o apuce

Incendiu. Sursa: Cammeraydave | Dreamstime.com

Incidentul produs riscă să stârnească un adevărat scandal între România și Bulgaria. Nivelul scăzut al Dunării creează numeroase probleme pentru accesul echipamentelor la barjă, iar autoritățile bat pasul pe loc.

În zona Giurgiu-Ruse, cărbunii de pe barjele sărbești s-au aprins din cauza căldurii extreme. Pentru moment nu a început nici reîncărcarea, nici relocarea.

Chiar dacă s-a încercat descărcarea barjelor la Giurgiu, nu s-a putut ajunge cu brațul macaralei pentru a realiza acest lucru. Transportatorii au cerut documentele de intrare în apele bulgărești, pentru a încerca să le descarce la Ruse, dar Bulgaria s-a răzgândit și a refuzat cererea transportatorilor, după care au fost trimiși în zona internațională.

În urma deciziei, partea bulgară a anunțat că este nemulțumită de faptul că fumul de cărbune poluează orașul Ruse.

Întâlnire de gradul zero între primarul orașului Ruse și diplomatul bulgar la București. Căldura extremă, vinovată pentru aprinderea cărbunilor

Pencho Milkov, primarul orașului Ruse, a declarat că nu are autoritatea să întreprindă nicio acțiune deoarece barjele cu cărbune se află în apele românești. Cu toate acestea, ieri au fost făcute mai multe sesizări către Inspectoratul Regional pentru Protecția Mediului și administrația regională.

Pentru moment, în orașul Ruse nu s-au depășit normele de poluare, spre deosebire de ziua precedentă, când au fost detectate niveluri crescute de dioxid de sulf și particule fine de praf.

Nivelul scăzut al Dunării a început să creeze probleme serioase accesului echipamentelor la barjă, iar în cazul în care are loc un accident și aceasta se scufundă, există o amenințare serioasă de poluare a mediului la aceste ape joase.

Proprietarul navei trebuie să vină cu o macara plutitoare pentru a începe elimiarea treptată a cărbunelui și reîncarcarea acestuia, scrie novini247.com

Meteorologii au anunțat cod galben și portocaliu de vreme caldă în România, spre sfârșit de săptămână, în cea mai mare parte a țării, temperaturile depășind 37 de grade Celsius.

Acest val de căldură a cuprins întreaga Europă, iar prognoza pentru zilele următoare nu este una îmbucurătoare. Sute de oameni și-au pierdut viața din cauza „cupolei de foc” ce a venit peste continentul european, iar incendiile au devenit o normalitate în țări precum Grecia, Italia, Franța, Spania și Portugalia. ANM a anunțat că la începutul  lunii august sunt așteptate temperaturi de peste 40 de grade Celsius.