Evenimentul Zilei > Economie > BARILUL DE ŢIŢEI sub 49 de DOLARI. VEZI ESTIMĂRILE SPECIALIŞTILOR
BARILUL DE ŢIŢEI sub 49 de DOLARI. VEZI ESTIMĂRILE SPECIALIŞTILOR

BARILUL DE ŢIŢEI sub 49 de DOLARI. VEZI ESTIMĂRILE SPECIALIŞTILOR

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât astăzi sub pragul de 49 de dolari, pentru prima dată după aprilie 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile pe fondul excesului de ofertă şi a cererii modeste, scrie Agerpres.

La bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste un dolar, până la 48,82 dolari, în timp ce în SUA cotaţia barilului de ţiţei a coborât până la 47,24 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009.

Analiştii de la Goldman Sachs estimează că în primul semestru din acest an cotaţia barilului de ţiţei se va situa la aproximativ 40 de dolari, preţ la care investiţiile în industria gazelor de şist din SUA vor fi întârziate. Producţia companiilor care exploatează zăcămintele de şisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze şi petrol, stimulând reducerea preţului.

De asemenea, încetinirea cererii pe plan global şi aprecierea dolarului faţă de alte monede au dus la scăderea preţului ţiţeiului.

Companiile aeriene beneficiază de pe urma declinului preţului la ţiţei. Astăzi, Lufthansa a estimat că anul acesta va plăti pentru combustibil cu 13% mai puţin decât prognoza anterior.

În timp ce pe partea ofertei producţia de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scăzută, în condiţiile în care Europa se confruntă cu o criză a datoriilor, în Asia economia chineză încetineşte, iar Japonia se confruntă cu recesiunea.

De asemenea, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului.