Evenimentul Zilei > Economie > BARILUL DE ŢIŢEI BRENT a atins cel mai SCĂZUT nivel din ULTIMII 6 ani
BARILUL DE ŢIŢEI BRENT a atins cel mai SCĂZUT nivel din ULTIMII 6 ani

BARILUL DE ŢIŢEI BRENT a atins cel mai SCĂZUT nivel din ULTIMII 6 ani

Cotaţia barilului de ţiţei Brent a coborât astăzi sub pragul simbolic de 50 de dolari, pentru prima dată după luna mai 2009, analiştii avertizând că noi scăderi sunt posibile din cauza excesului de ofertă şi a cererii modeste, scrie Agerpres.

La bursa de la Londra cotaţia barilului de ţiţei Brent cu livrare în luna februarie a scăzut cu peste un dolar până la 49,92 dolari, iar ulterior a revenit peste pragul de 50 de dolari. Pe piaţa americană cotaţia barilului de ţiţei a ajuns la 47,20 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna aprilie 2009, după ce la începutul săptămânii a coborât sub pragul de 50 de dolari.

Nobuyuki Nakahara, fost membru al comitetului de politică monetară de la Banca Japoniei, a declarat că se aşteaptă la noi reduceri de preţuri. “Nu aş fi surprins dacă preţurile vor coborî până la aproximativ 20 de dolari. Este o chestiune care ţine strict de cerere şi ofertă”, a spus Nakahara.

De asemenea, Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis luna trecută să-şi menţină nemodificat nivelul producţiei. Potrivit analiştilor, OPEC a optat pentru menţinerea cotei sale de piaţă, în loc să sprijine preţul ţiţeiului. OPEC, o organizaţie care grupează 12 state membre, furnizează aproximativ 40% din petrolul mondial.