Până anul viitor, 600 de emiţătoare vor fi montate în jurul Braşovului, pentru a descuraja animalele să mai coboare în oraş.
În următoarele luni, Braşovul va avea o „centură“ formată din aproximativ 600 de emiţătoare cu ultrasunete, al căror scop este acela de a-i ţine la distanţă pe urşi. Proiectul „Stop invaziei urşilor“ constă în montarea emiţătoarelor pe o rază de 12 kilometri în jurul oraşului, la limita intravilanului, în zonele vizitate cel mai des de animale: Centrul Istoric, Tâmpa, Răcădău, Jepilor, cartierul Noua şi până la ieşirea spre Cristian.
Aparatele vor fi fixate pe o frecvenţă pe care doar urşii o vor simţi, fără ca oamenii sau celelalte animale să fie afectate. În primă fază, vor fi montate aceste emiţătoare în zona Centrului Istoric, iar în primăvara anului viitor se va trece la etapa a doua, când va fi montată bariera din zona Jepilor - cartierul Noua şi până la ieşirea spre Cristian. „Dacă se va dovedi eficient, vom extinde acest program-pilot, cu fonduri de la minister, şi în alte zone ale ţării unde există probleme asemănătoare“, a declarat ieri, la Braşov, Atilla Korodi, ministrul mediului.
Investiţie de 300.000 de euro Emiţătoarele vor fi aduse din Canada şi Japonia, iar specialiştii de la Facultatea de Silvicultură vor fixa frecvenţele. De altfel, vor fi achiziţionate două tipuri de emiţătoare, unele cu o rază de acţiune de 50 de metri, celelalte - de 25 de metri. În primul caz, emiţătoarele vor fi conectate permanent la reţeaua electrică a Primăriei Braşov, iar celelalte vor funcţiona pe baza unor celule fotovoltaice şi vor avea senzori de mişcare. Cele 600 de emiţătoare vor fi achiziţionate de o firmă privată, iar întreaga investiţie este estimată între 200.000 şi 300.000 de euro. VICTIME Tânăr sfâşiat acum o lună Ultimul atac al urşilor s-a petrecut la 500 de metri de oraş, pe Aleea de Sub Tâmpa, un loc preferat de localnici pentru promenadă. În noaptea de 31 iulie spre 1 august, un tânăr de 20 de ani a fost atacat şi sfâşiat de un urs. Bărbatul prezenta plăgi pe tot corpul şi a murit din cauza hemoragiei externe. Cel mai violent atac s-a petrecut în octombrie 2004, când un urs turbat a atacat 12 persoane.
Două au murit, iar celelalte zece victime au stat în spital câteva săptămâni. În acelaşi an, trei bărbaţi, printre care şi un turist englez, au fost atacaţi de urşi. Toţi au scăpat ca prin minune cu viaţă. În iulie 2006, un braşovean de 49 de ani a fost atacat de o ursoaică în pădurile din Noua, alegându-se cu plăgi multiple şi un traumatism toracic.