Ambarcațiunea găsită pe mare în zona Tuzla ar fi fost detonată în Poligonul Capu Midia, vineri seara, 5 aprilie. Zgomotul produs de acest procedeu a fost atât de puternic, încât locuitorii din Constanța s-au speriat și au sunat la 112, susțin surse apropiate anchetei, citate de presa locală.
Barcă ucraineană cu explozibili, găsită la Tuzla, detonată. Ce a transmis MAPN
Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii.
Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot“ - au mai precizat reprezentanții MAPN.
În mod oficial, instituțiile statului nu au comunicat că barca ucraineană ar fi fost detonată.Ambarcațiunea ar fi fost, de fapt, o dronă marină, care a ajuns în mod accidental pe teritoriul țării noastre.
Reamintim, joi seara(4 aprilie ac),Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare Constanța a fost prima sesizată cu privire la apariția ambarcațiunii suspecte.
Cum a fost găsită ambarcațiunea cu explozibili în Marea Neagră
Nava SAR ARTEMIS, din cadrul ARSVOM a fost solicitată să intervină pentru a efectua operațiuni de căutare și salvare. La ora 17:45, Sar Artemis a ajuns în poziția indicată și a început căutarea în sector. A fost găsită ambarcațiunea, răsturnată, în dreptul localității Tuzla.
Conform unor surse citate de Antena 3, ambarcațiunea ar avea montate dispozitive cu explozibile. Inspectoratul Județean de Poliție Constanța a confirmat că se fac cercetări în acest sens.
„La data de 4 aprilie a.c, în Portul Constanța a fost adusă o ambarcațiune care a fost descoperită plutind în derivă, răsturnată, la o distanță de 35 de kilometri de țărm.
Ambarcațiunea a fost descoperită în mare, în dreptul comunei Tuzla. La fața locului a fost efectuată cercetarea în vederea stabilirii provenienței și a cauzei care a dus la răsturnarea acesteia", este punctul de vedere al IPJ Constanța.
Ce se va întâmpla după finalizarea anchetei din România. Rolul autorităților ucrainene
Ambarcațiunea este echipată și cu radare și sisteme de transmisie a datelor, menționează surse apropiate ale anchetei, citate de sursa amintită. După ce se va stabili modul în care a ajuns ambarcațiunea ucraineană în România, vor fi informate autoritățile de la Kiev.
Cel mai probabil, ambarcațiunea făcea parte din apărarea ucraineană în războiul cu Rusia.