Barbu A Știrbey este lichidat. Celebrul amant de cursă lungă al Reginei Maria, ultimul din serie încearcă să oprească tăvălugul roșu, mizând pe comuniștii din România. Dar Andrei Ianuarevici Vîșinski nu uită și nu iartă.
Barbu A Știrbey este lichidat. Celebrul amant de cursă lungă al Reginei Maria, ultimul din serie încearcă să oprească tăvălugul roșu, mizând pe comuniștii din România. Dar Andrei Ianuarevici Vîșinski nu uită și nu iartă.
Barbu A Știrbey - indezirabilul diplomat cu sânge albastru
Sovieticii au dorit să scape de unul dintre diplomații români și dintre confidenții reginei Maria (care decedase în 1938), Barbu A Știrbei. Acesta, urmărind negocierile din vara lui 1944 de la Ankara, Cairo și Stockholm privind ieșirea României din război, încurajate tacit dar fără convingere și de către Ion Antonescu, a aflat, prin relațiile sale, că în URSS diviziile ”Tudor Vladimirescu” și ”Horea, Cloșca și Crișan”, formate din prizonieri de război români care aderaseră la ideologia comunistă, urmau să vină după spargerea frontului și să pună un guvern sovietizat României.
Barbu A Știrbei a telegrafiat în țară sec: ”înființați un partid comunist”! PCdR era în ilegalitate, așa cum am arătat, iar la București s-a decis facilitarea evadării lui Dej și încetarea, pe cât posibil a persecuțiilor contra comuniștilor, concentrați în lagărul de la Târgu-Jiu.
Într-un fel, așa a venit ideea cooptării comuniștilor Lucrețiu Pătrășcanu și Emil Bodnăraș în acțiunile de răsturnare a mareșalului Ion Antonescu de către regele Mihai și partidele istorice PNL, PNȚ, PSDR. Cert este că după semnarea Armistițiului, la 12 septembrie 1944, eșaloanele superioare de la Kremlin nu au fost de acord cu participarea comuniștilor români la actul de la 23 august 1944, deși Stalin l-a decorat ulterior pe regele Mihai al României.
Comuniștii români doriseră, după eliminarea lui Ștefan Foriș (menționată și de noi mai jos n.a.) și preluarea controlului mișcării comuniste de către liderul comuniștilor din închisori Gheorghe Gheorghiu Dej secondat de Bodnăraș, Pătrășcanu, Maurer să ”le ia fața” comuniștilor moscoviți Ana Pauker, Teohari Georgescu, Vasile Luka, alături de Bodnarenko, Drăghici, Nikolski, Borilă, Chișinevski și alții.
Barbu A Știrbey, Vîșinski și tava cu cocktailuri
Totuși, A.I.Vîșinski, omul de fier al lui Stalin în România a aflat că Barbu A Știrbey este ”capul răutăților” și a decis să îl elimine. B.A. Știrbey știa că nu va avea viață ușoară și a evitat să meargă la recepție unde fusese invitat de către sovietici. Totuși, dându-și seama că putea fi arestat, la un moment dat a acceptat, în 22 martie 1946 să meargă la o recepție oferită la Ambasada URSS de către Vîșinski.
Acesta a stat în permanență alături de el și chiar a jucat rolul de ospătar (rol care nu se încadra în eticheta și protocolul diplomatic) purtând o tavă cu diverse băuturi și ținând ca Barbu A Știrbey să ia una dintre acestea. Diplomatul român a luat un cocktail și recepția a decurs fără probleme. Totuși, la două zile, în 24 martie 1946, Barbu A Știrbey murea din cauze necunoscute (se pare o hemoragie digestivă), provocate, probabil de otrava din acel cocktail.
Sovieticii eliminau un pion important în lupta lor pentru preluarea puterii depline la București, amânate de acțiunea românească de la 23 august 1944, programată și cu sprijinul lui Barbu A Știrbey