Istoria secretă. Propagandiști comuniști, instruiți în mănăstiri din România! Document CIA

Istoria secretă. Propagandiști comuniști, instruiți în mănăstiri din România! Document CIA

Agenți de propagandă instruiți printre călugării români. Asta e informația dintr-o notă raport desecretizată de CIA.

Pe 27 mai 1950, un agent aflat în România află de la o sursă despre un plan la care lucrau autoritățile din proaspăt înființata Republică Populară Română.

Planul pare, evident, o bizarerie, deși, în acei ani de început a Războiului Rece nimic nu părea destul de straniu pentru a nu fi cercetat. Paranoia despre adversari atingea de multe ori cote nebănuite. Atacuri cu bombe nucleare, infiltrarea industriei cinematografice sau muzicale, trimiterea de spioni sub cele mai diverse acoperiri, atât rușii cât și americanii îi credeau în stare de orice pe dușmani.

Era, totodată, perioada în care țările din nou-apărutului Bloc Estic încercau introducerea comunismului în cât mai multe țări. Africa, Asia și America de Sud, orice zonă săracă sau instabilă era bună pentru propagandă. Propaganda era o armă în Război, așa că ea era mânuită de soldați bine instruiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce aflase spionul american:

”1. Guvernul comunist din România este preocupat acum de ideea de a folosi misionarii religioși ca un mijloc pentru a răspândi propaganda comunistă. Această metodă ar oferi ocazia de a trimite agenți comuniști dincolo de granițe.

2. Câțiva membri ai Organizației Partizanii Păcii au fost deja trimiși în diverse mănăstiri românești. Aici ei studiază acele subiecte care pot avea un aspect religios și totuși să poată fi folosite ca să propage comunismul. Aceste pregătiri sunt coordonate de episcopul comunist Valerian Zaharia.

3. Primul grup de astfel de misionari se pregătește să plece în Africa, la recomandarea URSS. Misionarii studenți care și-au terminat pregătirea vor fi trimiși la Moscova, pentru finalizarea instrucției. Comuniștii români nu au fost folosiți până acum în activități peste hotare.”

Real?

Organizația la care se face referire este, cel mai probabil, Mișcarea Mondială a Partizanilor Păcii, organism înființat în noiembrie 1949 de Cominform, Biroul de Informații al Partidelor Comuniste și Muncitorești, un organism eficient din perioada lui Stalin.

Eficient mai ales pentru că reunea nu doar partide din Blocul estic, ci și din Europa occidentală, Italia, Franța ș.a. Mișcarea a fost folosită pentru propagarea ideilor comuniste, dar  nu am auzit, până la această notă informativă, ca agenții să fi fost instruiți în mănăstirile românești. În 1950, reuniunea Cominform a avut loc, totuși, la București și e posibil ca planul să fi fost discutat.

Numele arhiereului Valerian Zaharia este interesant. Pentru presiunile extraordinare din partea Ministerului Cultelor, unde preotul era inspector general.

La orice tentativă de a îl propulsa pe Zaharia pe un scaun episcopal, s-a opus Patriarhul Justinian Marina, acesta reușind să îl respingă pe favoritul autorității comuniste câțiva ani la rând.

Valerian Zaharia ajunge episcop, dar în 1951, adică după redactarea notei, dar mult înainte el era poreclit ”episcopul roșu”, din cauza asociaților săi. Înainte de aceste lupte din Sfântul Sinod, Zaharia a fost stareț al unor mănăstiri celebre, Ghighiu sau Antim.

Dar, și mai înainte, în timpul rebeliunii legionare, a participat la dărâmarea Sinagogii Râpa Galbenă, din Iași, fiind apoi amnistiat de mareșalul Ion Antonescu.

”Inima ”comuniștilor, Valerian Zaharia a cucerit-o susținând asiduu desființarea Bisericii Greco-catolice.

Citește mai mult, dar și alte materiale similare, pe Evenimentul Istoric.

Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din Europa, aduce în atenția publicului, prin cele 116 pagini ale sale, numeroase subiecte captivante, dosare desecretizate și imagini în exclusivitate.

Noile numere ale revistei sunt disponibile la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.