Bărbaţii lei, liderii rău-platnicilor

Bărbaţii lei, liderii rău-platnicilor

Bărbaţii născuţi în zodia leului, în vârstă de 35 de ani, din Bucureşti, conduc în topul celor care uită să-şi plătească ratele, conform unei statistici Coface.

Portretul-robot al persoanei care a luat un credit şi „a uitat“ complet să-şi plătească ratele arată cam aşa: bucureştean, născut în zodia leului, în vârstă de 35 de ani. Cât a întârziat să-şi achite ratele? Peste 90 de zile. În plus, valoarea medie a datoriei este de 820 de euro, în contul ratelor neachitate la un credit de consum. Un alt indiciu despre marea masă a rău-platnicilor este că au studii medii.

Profilul a fost realizat de Coface România, pe baza datelor din portofoliul de creanţe pe care încearcă să le recupereze. Această firmă se ocupă şi de recuperarea de portofolii de creanţe pe care le primeşte de la bănci.

Rău-platnicii născuţi în zodia leului reprezintă 9,12% din totalul datornicilor din portofoliul Coface. Racii se situează pe locul doi în top, cei născuţi în această zodie reprezentând 9% din total. Peste 303.000 de datorii vândute în 2007 Instituţiile bancare şi alte firme care fac retail în masă, ca de exemplu operatorii de telefonie mobilă şi companiile de asigurări, vând portofolii de datorii pe care nu au reuşit să le recupereze în timp. În 2007, an în care a început vânzarea de portofolii de creanţe, au fost efectuate 15 tranzacţii de acest tip în cadrul cărora au fost înstrăinate 303.000 de creanţe, însumând 138,5 milioane de euro, a declarat directorul general al Coface România, Cristian Ionescu, la un seminar organizat de „Ziarul Financiar“. Datoriile erau vechi de doi-trei ani. Datoriile vechi, greu de recuperat Majoritatea tranzacţiilor de anul trecut, mai precis 12, au fost realizate de bănci. Acestea au înstrăinat creanţe în valoare de 121 de milioane de euro, înregistrate în cazul a 140.000 de împrumuturi.

În acelaşi timp, operatorii de telefonie mobilă au vândut creanţe în valoare de 4,1 milioane de euro, aparţinând a 148.500 de debitori. Cumpărătorii, firme specializate în recuperarea creanţelor, au plătit pe aceste portofolii între 3% şi 30% din valoarea lor.

Preţurile plătite sunt mai mari decât cele practicate pe alte pieţe, unde valoarea unui portofoliu de creanţe este cotată între 3% şi 15% din valoarea datoriilor, potrivit lui Ionescu. Preţurile variază în funcţie de vechimea creanţelor, valoarea acestora, tipul demersurilor anterioare care au fost făcute pentru recuperarea lor. Cu cât datoria este mai veche, cu atât aceasta este mai greu de recuperat. Băncilor le convine să vândă creanţele, deoarece prin astfel de tranzacţii îşi curăţă portofoliile de credite şi, în plus, recuperează şi ceva bani. Creditele vor fi obţinute mai greu Standardele de creditare pentru populaţie şi pentru companii s-ar putea înăspri uşor, a declarat directorul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR, Ion Drăgulin. „Costul finanţării companiilor şi populaţiei ar putea creşte, pe fondul reajustării pe plan internaţional a percepţiei la risc şi al deciziilor de politică monetară“, a spus Drăgulin. Pe de altă parte, el a afirmat că dobânda are un rol secundar asupra deciziilor persoanelor fizice de a se împrumuta, acestea fiind mult mai interesate de valoarea ratelor lunare pe care trebuie să le plătească zilnic.

Ne puteți urmări și pe Google News