Bărbat din Iaşi, la un pas de moarte din cauza gripei

Bărbat din Iaşi, la un pas de moarte din cauza gripei

Primul caz sever de gripă din România din acest sezon gripal a apărut la un bărbat de 60 de ani din Iaşi. Nu există încă focare de gripă, motiv pentru care se fac vaccinări în continuare.

Starea de sănătate a bărbatului de 60 de ani din Iaşi este extrem de gravă, anunţă medicii, el fiind conectat la aparate. Se pare că acesta a luat virusul gripal A/H1N1 după o călătorie în Egipt, pe care a făcut-o în perioada Crăciunului. Alte şase cazuri de gripă, două cu virusul pandemic A/H1N1 şi unul cu virusul gripal A/H3N2 au fost confirmate pe teritoriul României la acest început de an.

"E în stare gravă pentru că are şi alte afecţiuni severe"

Pacientul în vârstă de 60 de ani este internat la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi. "Este intubat de şapte-opt zile. Starea este gravă pentru că are şi alte afecţiuni severe. Acesta este primul caz de A/H1N1 confirmat în Iaşi anul acesta", a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

Cu 27% mai multe infecţii respiratorii

Datele colectate din toată ţara arată că şi numărul infecţiilor respiratorii a crescut semnificativ.

Conform Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile, în săptămâna 3-9 ianuarie 2011 numărul total al infecţiilor respiratorii acute raportate de medicii români a fost de 67.098, în creştere cu 26,8% faţă de cel înregistrat în săptămâna precedentă.

În cele patru cazuri în care sau izolat virusuri gripale în ultima săptămână, trei sunt de tip A/H1N1 (două în judeţul Iaşi şi unul în judeţul Maramureş) şi un virus gripal de tip A/H3N2. Medicii nu sunt surprinşi de revenirea virusului pandemic.

"Se confirmă ceea ce am spus şi la începutul sezonului: virusul A/H1N1 va mai circula. În momentul de faţă, activitatea gripală este mai intensă în vestul Europei şi este posibil să se răspândească spre est. Ne aşteptam ca după Sărbători activitatea gripală să se intensifice: au început şcolile, oamenii petrec mai mult timp în colectivităţi", comentează reprezentanul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România, Victor Olsavszky.

El ţine să amintească faptul că virusul afectează în continuare tinerii şi adulţii sănătoşi. "Nu a suferit însă modificări, nu a devenit mai virulent etc. Am cunoştinţă de cazuri de gripă A/H1N1 în Marea Britanie, Franţa, Belgia, Luxemburg. În ţările vecine României, activitatea gripală este, de asemenea, scăzută, aşa cum este şi la noi în ţară", adaugă reprezentantul OMS.

Până în acest moment, au fost vaccinaţi contra gripei circa 1,1 milioane de români, în cadrul campaniei făcute prin medicii de familie de Ministerul Sănătăţii. "Vaccinul oferă acoperire pentru tot ce circulă sezonul acesta: A/H1N1, A/H3N2 şi B. Până acum, procentul celor imunizaţi la noi este bun, însă nu ar trebui să ne limităm la vaccinul gratuit, iar cei care nu beneficiază de el este bine să-l cumpere", este recomandarea reprezentantului OMS în România.

"În momentul de faţă, activitatea gripală este mai intensă în vestul Europei şi este posibil să se răspândească spre est. Virusul A/H1N1 nu a devenit mai virulent şi afectează în continuare tinerii şi adulţii sănătoşi.", VICTOR OLSAVSZKY, reprezentanul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România

OFERTĂ

Cât costă vaccinurile în farmacii

Pentru acest sezon, preţurile vaccinurilor antigripale din farmacii variază între 28 şi 36 de lei. În lanţul Sensiblu, spre exemplu, sunt disponibile vaccinurile antigripale Influvac (28,71 lei) şi Vaxigrip (29,95 lei).

Pentru vaccinurile achiziţionate din farmaciile Sensiblu, pacienţii beneficiază de vaccinare gratuită în clinicile Anima din Bucureşti. La farmaciile 2NA, oferta include două produse: Vaxigrip (la 36 de lei) şi Farix (28 de lei). Interesul românilor pentru a-şi cumpăra vaccinurile antigripale e foarte mic.

"Anul acesta, vânzările au fost catastrofale, cu 74% mai mici faţă de anul trecut. Am vândut undeva la câteva sute de bucăţi, iar în depozit mai avem câteva zeci. Nici distribuitorii şi nici farmaciile nu au avut stocuri mari din cauza cererii scăzute. Motivul este că cei care cumpără cu banii jos sunt din ce în ce mai puţini, şi asta arată că a scăzut puterea de cumpărare. În acelaşi timp şi nivelul de încredere al populaţiei tinde spre zero", comentează Doru Pisică, director vânzări farmacia "2NA".

Din stocul cumpărat de MS de la Institutul Cantacuzino, au mai rămas de făcut gratuit circa 200.000 de vaccinuri antigirpale. Deocadată, situaţia epidemiologică nu impune achiziţionarea altora, spun reprezentanţii MS.

Ne puteți urmări și pe Google News