Barack Obama s-a întâlnit cu Xi Jinping, viitorul lider de la Beijing

Barack Obama s-a întâlnit cu Xi Jinping, viitorul lider de la Beijing

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, s-a întâlnit astăzi la Washington cu vicepreşedintele chinez Xi Jinping, cel mai probabil viitorul lider al Chinei comuniste.

Xi Jinping şi Barack Obama s-au întâlnit în Biroul oval al Casei Albe, după întrevederea înaltului oaspete chinez cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, conform protocolului.

Barack Obama a subliniat cu prilejul primirii lui Xi Jinping că bunele relaţii între SUA şi China sunt "esenţiale în interesul întregii lumi", dar şi că ţara asiatică trebuie să respecte "regulile în vigoare" în economia mondială, în condiţiile în care rata de schimb a yuanului, despre care Washingtonul susţine că este menţinută la un nivel scăzut pentru a asigura Chinei un avantaj la export, constituie unul din principalele subiecte de discordie între cele două mari puteri economice.

Preşedintele american s-a angajat totodată că SUA vor continua să ridice problema respectării drepturilor omului în China.

"În probleme cruciale cum sunt drepturile omului, vom continua să insistăm asupra a ceea ce considerăm important, concretizarea aspiraţiilor şi drepturilor tuturor", a spus Obama, în faţa presei.

Jinping urmează să fie instalat în fruntea Chinei la congresul Partidului Comunist din octombrie, preluându-şi oficial atribuţiile din ianuarie 2013. Fiu al unuia dintre membrii fondatori ai Partidului Comunist, căzut ulterior în dizgraţia regimului de la Beijing, Jinping mai ocupă în prezent şi funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale, cea care controlează armata chineză.

Oficialul chinez s-a mai întâlnit şi cu secretatul american al Apărării, Leon Panetta. Mâine el va vizita o fermă din statul Iowa iar joi se va deplasa în California unde se va întâlni cu oameni de afaceri chinezi şi americani.

Ne puteți urmări și pe Google News