Barack Obama conduce detaşat în sondaje în trei state-cheie. Americanii au încredere în politica sa externă

Barack Obama conduce detaşat în sondaje în trei state-cheie. Americanii au încredere în politica sa externă

Preşedintele Barack Obama se află în frunte în trei state-cheie unde alegătorii îl văd pe actualul lider de la Casa Albă ca fiind cel mai în măsură să facă faţă unor crize internaţionale, conform unui nou sondaj de opinie publicat astăzi.

Sondajul comandat de Universitatea Quinnipiac (Hamden, Connecticut), cotidianul New York Times şi postul CBS News, şi realizat în timpul şi după revoltele de săptămâna trecută din lumea musulmană, îi atribuie lui Obama un avans asupra rivalului său republican Mitt Romney, în Virginia, Wisconsin şi Colorado, trei state considerate decisive în timpul viitorului scrutin prezidenţial.

Actualul preşedinte a câştigat aceste state şi în 2008, când a devenit primul candidat democrat care a avut câştig de cauză în Virginia după 1964 încoace, aminteşte Agerpres. Acest sondaj arată că Obama a câştigat puţin teren pe subiectul redresării economice - o temă centrală a campaniei până acum - şi îl domină fără probleme pe rivalul său în ceea ce priveşte afacerile externe.

La capitolul economie, cei doi candidaţi sunt umăr la umăr în cele trei state, Obama plasându-se în frunte cu 49% dintre preferinţele exprimate, faţă de 46% pentru contracandidatul său în Wisconsin, cei doi oficiali aflându-se în cadrul marjei de eroare de trei procente în celelalte două state.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate acestea, actualul preşedinte este considerat ca fiind mai bine calificat să gestioneze o criză internaţională de 50% dintre persoanele chestionate, faţă de 43% favorabile lui Romney în Colorado, 53% contra 42% în Virginia şi 53% faţă de 41% în Wisconsin. Sondajul a fost efectuat între 11 şi 17 septembrie prin telefon pe lângă 1.500 de alegători din fiecare din cele trei state.

Pe de altă parte, un alt sondaj, realizat de GfK la comanda Associated Press, arată că rata de popularitate a lui Obama a depăşit pragul de 50 la sută pentru prima dată din mai, pe fondul prestaţiei sale de la convenţia democrată de luna trecută, iar numărul americanilor care cred că ţara se îndreaptă în direcţia bună se află la cel mai înalt nivel de după moartea lui Osama bin Laden în mai 2011.