Barack Obama a vizitat zona demilitarizată dintre cele două Corei, înaintea summitului nuclear de la Seul

Barack Obama a vizitat zona demilitarizată dintre cele două Corei, înaintea summitului nuclear de la Seul

Preşedintele american Barack Obama a vizitat astăzi zona demilitarizată ce separă Coreea de Sud de Coreea de Nord şi s-a întâlnit cu trupele americane staționate în regiune, această vizită intervenind în contextul anunţului recent al Phenianului privind o posibilă lansare de rachetă cu un satelit de telecomunicaţii la bord, transmit Xinhua şi BBC News.

Deplasarea lui Obama în zona de demarcaţie dintre cele două Corei vine să sublinieze angajamentul Washingtonului în materie de securitate faţă de aliatul său din Sud pe fundalul escaladării tensiunilor cu Nordul.

Liderul de la Casa Albă, care a sosit cu o zi înainte la Seul pentru a participa la summitul de două zile dedicat securităţii nucleare ce îşi începe lucrările luni, a făcut o escală scurtă în zona demilitarizată înainte de a avea o serie de întâlniri bilaterale cu omologi ai săi, între care şeful statului gazdă, Lee Myung-bak.

“Voi, băieţi, staţi de pază la graniţa libertăţii!" le-a spus şeful administraţiei SUA celor aproximativ 50 de militari americani prezenţi în zona demilitarizată, conform unui comunicat de presă, citat de Agerpres."Contrastul dintre Coreea de Sud şi cea de Nord nu putea fi mai evident şi mai clar", a exclamat Obama, care, la bordul unui avion militar, a putut scruta limita zonei de la paralela 38, cel mai fortificat sector din lume.

Zona demilitarizată rămâne un simbol al tensiunilor militare ce persistă între Nord şi Sud, unde un contingent de 28.500 de militari americani se află dislocat după războiul din Coreea (1950-1953).

Această vizită intervine în ajunul împlinirii a doi ani de la scufundarea în 2010 a corvetei sud-coreene Cheonan în apropiere de graniţa de vest în litigiu între cele două Corei. O anchetă internaţională, condusă de Seul, a pus în cauză Phenianul, căruia i s-a imputat scufundarea vasului cu ajutorul unor torpile şi, implicit, moartea celor 46 de marinari sud-coreeni aflaţi la bord. Alertă în Extremul Orient

Între timp, pe pista de lansare a unui cosmodrom din RPDC a fost remarcată diminică o activitate intensă, aici fiind adus un obiect mare, care ar putea fi o rachetă-purtătoare, transmite Kyodo. Experţii niponi au ajuns la această concluzie după ce au analizat imagini obţinute de la sateliţii japonezi.

Preşedintele SUA a sosit într-o vizită de trei zile la Seul pe fondul declaraţiilor Phenianului privind lansarea în spaţiu a unui satelit pentru a marca 100 de ani de la naşterea lui Kim Il Sung, fondatorul RPDC. ONU, Rusia şi SUA au condamnat această decizie, iar Japonia chiar a anulat “sărbătoarea admirării florilor de cireş", care a coincis cu data presupusei lansări a satelitului nord-coreean pentru a se pregăti pentru o situaţie neprevăzută.

Obama a avertizat astăzi regimul comunist că „nu va obține nimic prin amenințări și provocări”. În replică, Phenianul a declarat că nu renunţă la planurile sale, dar a asigurat comunitatea internaţională de “caracterul strict civil şi paşnic" al satelitului, invitând la lansare o serie de experţi internaţionali.

Ne puteți urmări și pe Google News