Presa epocii staliniste.
„În toată ţara, în fiecare centru industrial, muncitorii au sărbătorit cu nestăvilită mândrie pe fruntaşii decoraţi cu «Ordinul Muncii». (...) Tovarăşul Banu Constantin, ajutor de maistru sondor la Sovrom-Petrol Ţintea-Băicoi, a aflat că este decorat în timpul unei ore de curs a şcolii de maiştri sondori.“
Tubing, „or not to be“!
„Faptele tov. Banu sunt cunoscute de muncitorii din Ţintea. Odată, trebuia să scoată tubingul unei sonde.
“ Hopa! Avem o problemă: ce-o fi ăla „tubing“? Autorul materialului nu ne zice. El crede că suntem suficient de deştepţi ca să ştim cum se cheamă piesele folosite în industria extractivă. Uite că s-a înşelat!
„El stătea pe maşina cu troliu şi manevra extragerea tubingului de 35 de tone. Deodată, a simţit cum maşina cu troliu începe să fie trasă spre sondă şi cum tubingul alunecă spre coloană.“
Vestea pare să fie rea. Chiar este! Autorul o spune două rânduri mai jos! Tensiunea creşte! Hai că-i tare articolul!
„Sonda s-ar fi înfundat cu siguranţă, din cauza vitezei cu care cădea tubingul.“
Băi, dacă am şti ce e ăla „tubing“, am înţelege mai bine ce se întâmplă cu tov. Banu. Da’ şi aşa e tare. O spune ziaristul!
„Viaţa sondorului era în acelaşi timp primejduită. Din cauza greutăţii tubingului, maşina cu troliu pe care se găsea tov. Banu putea fi izbită de schelă şi zdrobită.“
Tovarăşul Banu rezistă
„Tovarăşul Banu şi-a păstrat însă sângele rece. Îşi dădea seama de situaţia gravă în care se găsea. A început să slăbească frâna troliului, în aşa fel încât tubingul să ajungă la locul lui fără nici o smucitură. Astfel, datorită priceperii şi devotamentului pe care el le-a dovedit şi în alte împrejurări, faţă de bunul poporului, el a salvat sonda.“ („Scânteia“, miercuri, 5 ianuarie 1949)
La începutul anilor ’60, în cartea de citire de clasa a treia era o lecţie intitulată „Bernat Andrei salvează abatajul“. Stalin murise încă din ’53, dar stalinismul era în plină glorie.
Tractoristul Gheorghe scrie la ziar
„Am cetit în ziarul «Scânteia» despre primul Plan Economic al Republicii Populare Române, iniţiat de Partidul Muncitoresc Român şi aprobat de Marea Adunare Naţională. Îmi dau seama că prin îndeplinirea acestui Plan va fi uşurat traiul fiecărui om care munceşte. De aceea eu îmi iau angajamentul că voi lucra mai mult decât anul trecut şi voi monta 3 tractoare până la 25 Februarie...“. Semnat Luchian Gheorghe, tractorist SMT Moara Grecilor, jud. Vaslui. („Scânteia“, miercuri, 5 ianuarie 1949)
Din scrisoarea emoţionantă a tov. Gheorghe aflăm că s-a aprobat primul Plan Economic. Cu alte cuvinte, acest Plan este strămoşul planurilor cincinale de pe vremea lui Ceauşescu. Mă refer la planurile cincinale pe care noi, urmaşii lui Gheorghe de la SMT Moara Grecilor, le îndeplineam în patru ani şi jumătate...