Banii de la TV încing zona retrogradării

Banii de la TV încing zona retrogradării

Suma exorbitantă pentru care s-au vândut drepturile TV ale Ligii I la fotbal (85 de milioane de euro pe trei ani) are consecinţe decisive şi în zona retrogradă rii. Echipele care vor supravieţui în Liga I pot încasa până la 1,5 milioane de euro.

Suma de 102 milioane de euro, obţinută de Liga Profesionistă de Fotbal în schimbul drepturilor TV, naşte o miză importantă pentru câştigătoarea acestei ediţii de campionat, dar şi pentru echipele care se vor salva de la retrogradare. Bugetele formaţiilor din zona gri a clasamentului vor creşte considerabil la finalul actualei ediţii a Ligii I, când LPF s-a obligat să vireze în avans procentele obţinute din drepturile de televizare.

Acest bonus înseamnă, concret, că evitarea retrogradării devine o afacere profitabilă. Echipele care vor pica în Liga a II-a nu vor mai avea parte de beneficiile sumei-record pe care alianţa Antena 1 - RDS/RCS o varsă în contul Ligii I. Ocupantele locurilor 10-14 vor primi între 1.000.000 şi 1.400.000 de euro, bani care pentru echipele mici reprezintă, în multe cazuri, chiar mai mult de jumătate din bugetul pe un an. Bara plusează cu 500.000 de euro

UTA a obţinut în ultima etapă o victorie importantă în economia luptei pentru evitarea retrogradării, învingând- o pe Gloria Buzău cu 2-1. „Dacă văd că ne apropiem de obiectivul fixat, salvarea de la retrogradare, dublez prima totală de la 250.000 de euro“, spune Nicolae Bara, finanţatorul arădenilor. „Unii poate că au băut şi o bere când au auzit de noua grilă a drepturilor TV. Cei care nu au probleme cu retrogradarea... Eu încă tremur“, mai declară acesta.

Constantin Bucur, finanţatorul echipei Gloria Buzău, promite în continuare prime cu multe zerouri. „Le-am dat jucătorilor tot ce au vrut. După ce au bătut Rapidul, au primit câte 7.000 de euro. Le-am promis 2.500 ca să bată UTA. Cred că nici Dinamo n-a avut prime atât de mari ca Gloria Buzău“, spune Bucur. Acesta crede că banii proveniţi din drepturile TV sunt o compensaţie pentru lipsa de spectatori: „Câştigăm la meciurile cu Dinamo, Steaua şi Rapid câte 400 de milioane de lei vechi. Păi, din banii aştia abia plătim arbitrajul! De meciurile cu echipele de pluton nici nu mai vorbesc“. Doboş: „Pentru noi e mai greu“

„U“ Cluj este echipa cel mai puţin îndreptăţită să spere la o firimitură de pe masa îmbelşugată a drepturilor TV. „Banii ăştia sunt o motivaţie în plus pentru echipele mici. Asta va face ca lupta pentru evitarea retrogradării să fie mai acerbă“, spune Anton Doboş, preşedintele lanternei roşii a Ligii I. „Noi nu ne-am pus problema câştigării acestor bani pentru că suntem pe ultimul loc“, mai spune resemnat oficialul ardelenilor. Suma pe care ar încasa-o „U“ Cluj dacă s-ar salva de la retrogradare ar reprezenta jumătate din bugetul avut la dispoziţie în acest sezon de campionat. Promovarea, o afacere bănoasă

Grămada de bani care a picat peste fotbalul românesc aţâţă spiritele şi în Liga a II-a. Echipele care promovează la finalul actualului sezon pe prima scenă fotbalistică vor încasa în jur de 900.000 de euro. Acest lucru va pune, probabil, capăt tradiţiei balcanice ca locul în Liga I să fie cumpărat de formaţiile retrogradate.

Anul trecut, Ceahlăul Piatra Neamţ a cumpărat de la Delta Tulcea locul în prima divizie contra sumei de aproximativ 800.000 de euro. În schimbul acestei „despă gubiri“, tulcenii au acceptat să se prezinte la Comisia de Licenţiere cu o documentaţie incompletă pentru Liga I. Noua situaţie schimbă datele problemei. O nou-promovată primeşte aproape un milion de euro la începutul sezonului şi, dacă se salvează în anul următor, încă aproape 1,5 milioane. Prea mulţi bani pentru a putea fi oferiţi de un eventual cumpărător.

Ne puteți urmări și pe Google News