Banii confiscați vor putea fi împărțiți între instituțiile statului. Cei mai mulți ajung la Ministerul Muncii
- Viorica Gheorghe
- 11 octombrie 2024, 12:39
Republica Moldova. Banii și bunurile confiscate de oamenii legii vor fi împărțite între opt instituții ale statului. Prevederea se conține într-un nou proiect de lege, înaintat spre consultări publice de Ministerul Justiției.
Banii confiscați, resursă pentru proiecte sociale
Ministerul Justiției a finalizat elaborarea Proiectului de lege privind utilizarea bunurilor confiscate în scopuri sociale sau în interes public. Autorii proiectului prezentat opiniei publice oferă dreptul a cel puțin opt instituții să beneficieze de banii confiscați în cadrul dosarelor penale. În ceea ce privește bunurile, acestea vor putea fi predate organizațiilor neguvernamentale sau instituțiilor publice.
„Articolul 8 al proiectului de lege stabilește procedura de utilizare a sumelor de bani confiscate în proceduri penale. Toate sumele colectate din confiscări penale sunt distribuite de la bugetul de stat instituții, prin suplimentarea anuală a bugetului lor. Câte 10% pentru Procuratura Anticorupție, Centrul Național Anticorupție, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției. Câte 15% pentru Procuratura Generală și Ministerul Sănătății. 20% vor fi transferate către Ministerul Muncii și Protecției Sociale”, se arată în proiect.
Sumele care ar putea fi transferate anual
Pentru anul 2023, oamenii legii au anunțat că au pus sechestre pe bunuri în valoare de peste 1,8 miliarde de lei. Totuși, rata de confiscare a bunurilor sechestrate, la nivel de țară, este de până la un procent.
Informația a fost confirmată de către șeful Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI), Serghei Carapunarlî, citat de agora.md.
Carapunarlî spune că, din 2018, au fost puse sub sechestru bunuri în valoare de 9,5 miliarde de lei. Din acest total, au ajuns să fie confiscate definitiv mai puțin de 1%.
„Într-adevăr, asta denotă că trebuie să ne concentrăm, să ne mobilizăm, să consolidăm sistemul nostru național de recuperare. Ne dorim cu toții să transformăm acest debit de sechestre în bunuri confiscate ajunse în bugetul de stat sau în contul părților vătămate”, a spus Carapunarlî, pentru sursa citată.