Finanţarea se acordă pentru angajarea persoanelor trecute de 50 de ani şi fără calificare profesională din mediul rural şi a celor cu handicap.
Până la sfârşitul anului, firmele pot obţine fonduri europene dacă angajează şomeri sau persoane cu handicap, scrie revista „Capital”.
În prezent sunt două scheme de ajutor de stat care au bugete estimative generoase: 24 de milioane de euro pentru ocuparea forţei de muncă din mediul rural (firma putând activa şi în mediul urban) şi 17,5 milioane de euro cu titlu de sprijin financiar pentru recrutarea şomerilor şi a persoanelor cu handicap.
Proiectele sunt finanţate în cadrul programului operaţional sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane, una dintre condiţii fiind ca angajările să nu se facă pe posturile vacante prin demitere.
Ce firme sunt eligibile
Pot depune cerere de finanţare atât IMM-urile, cât şi societăţile mari. Acestea din urmă trebuie să arate că ajutorul are un efect stimulativ.
Pentru a obţine fondurile comunitare, firma nu trebuie să aibă datorii la stat, să nu se afle în insolvenţă sau lichidare. Ajutorul se acordă sub formă de finanţări nerambursabile în una sau mai multe tranşe, a căror valoare se actualizează în momentul acordării ajutorului.
Societatea trebuie să garanteze că încadrarea fiecărei persoane este continuă, pentru cel puţin 12 luni în cazul persoanelor care nu au avut un loc de muncă de peste doi ani, iar în cazul celor cu dizabilităţi, pentru cel puţin 24 de luni.
Dacă perioada de ocupare a forţei de muncă este finalmente mai mică de un an şi, respectiv, de doi ani, ajutorul se reduce proporţional. Mai multe detalii despre costurile acoperite de UE şi care sunt actele necesare dosarului aflaţi din revista „Capital”.
2.000.000 de euro este valoarea maximă a ajutorului acordat unei firme care solicită finanţare prin aceste scheme. Limita minimă este de 10.000 de euro