Prin intermediul programului RePowerEU, românii au posibilitatea de a încasa o sumă consistentă de bani pentru a-și renova locuințele.
România beneficiază de un total de fonduri de aproximativ 1,4 miliarde de euro, oferit în cadrul programului RePowerEU. Fondurile au fost trimise de către Guvernul Comisiei Europene la finele săptămânii trecute.
Ca urmare a implementării acestui program, cetățenii români au posibilitatea de a beneficia de un voucher în valoare de 72.500 de lei. Această sumă se acordă cetățenilor cu scopul renovării locuințelor în care stau.
Este vizată eficiența energetică
Banii au fost alocați în cadrul Programului Național „Casa Eficientă Energetic”. Obiectivul investiției este de a stimula participarea populației, în special a populației vulnerabile la renovarea clădirilor rezidențiale unifamiliale aflate în proprietate proprie, prin generarea unui voucher raportat la media suprafeței utile locuibile din România. Obiectivul investiției este de a crește cel puțin 30% eficiența energetică.
Trimestrul al patrulea al acestui an este termenul limită pentru formularea Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte. În trimestrul al treilea al anului viitor, apelurile de proiecte, inclusiv contractarea, trebuie finalizate, iar investiția trebuie finalizată până la sfârșitul anului 2026.
Ce achiziții sunt eligibile din voucherul de 72.500 de lei
Potrivit metodologiei proiectului național. investițiile realizate ca urmare a încasării voucherului vizează modernizarea energetică a locuințelor. Astfel, se poate achita contravaloarea activităților și lucrărilor de îmbunătățire a performanței energetice.
Este vorba în special despre executarea lucrărilor pe partea exterioară a clădirii. Beneficiarii pot utiliza suma încasată pentru a executa lucrări de izolare termică a pereților exterior și a fațadei. De asemenea, pe lista de cheltuieli eligibile se regăsește și achitarea lucrărilor de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente. În acest caz, tâmplăria existentă trebuie înlocuită cu tâmplărie termoizolantă, care include ferestre și uși.
În plus, se pot acoperii și cheltuielile pentru realizarea izolării termice a acoperișului sau planșeului. De asemenea, o altă plată eligibilă este montarea sistemelor fotovoltaice de generare de energie electrică cu capacitatea de 3kW net, potrivit Economica.net.