„Municipiul Blaj intenționează să utilizeze suma solicitată Guvernului pentru lucrări de investiții, reparații și dotări în vederea bunei desfășurări a acestei vizite istorice din iunie 2019. Principalele lucrări vizate sunt: reparații capitale și curente pe străzile din municipiul Blaj, continuarea lucrărilor de reabilitare la Colegiul Național “Inochentie Micu Clain”- imobil construit în perioada 1925-1929 și cu fonduri donate de Vatican, lucrări de reabilitare ale Monumentului GLORIA de pe Câmpia Libertății, lucrări de amenajare și dotări cu mobilier urban pe traseul vizitei Suveranului Pontif, cheltuieli cu organizarea evenimentului”-aceasta este destinația sumei solicitate, potrivit autorităților blăjene.

Blajul și România vor deveni centrul de interes al catolicismului din întreaga lume deoarece în 2 iunie, pe Câmpia Libertății, are loc beatificarea, de către Sanctitatea Sa, celor șapte Episcopi Greco-Catolici, martiri pentru Hristos, morți în timpul regimului comunist. Evenimentul este considerat cel mai important moment al vizitei Sfântului Părinte.  

Primarul din Blaj mai spune că cere sprijin financiar de la guvern pentru că, „față de București și Iași, alte municipalități, care au onoarea de a găzdui un eveniment de asemenea amploare, Blajul – deși are capacitatea administrativă și organizatorică de a gestiona un astfel de moment – are nevoie și de un suport financiar suplimentar necesar pentru a organiza la cel mai înalt nivel vizita Suveranului Pontif.” Edilul mai menționează că „a luat act cu interes” de sprijinul financiar substanțial acordat de Guvernul de la Budapesta Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia pentru primirea Sfântului Părinte la Șumuleu și consideră că „la rândul său Guvernul României poate face un gest similar de sprijin față de Blaj”.    

Secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relaţia cu cultele, minorităţile şi societatea civilă, Miklós Soltész  a anunțat încă din luna ianuarie că Guvernul de la Budapesta alocă 60 000 de euro pentru vizita Papei la Şumuleu Ciuc. Aici sunt așteptați aproximativ 130 000 de pelerini, foarte mulți din Ungaria.

Papa Francisc va ajunge în România în 31 mai. Se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă și va avea o rugăciune comună cu Patriarhul Daniel. După Sfânta Liturghie care va avea loc în aceeași zi în Catedrala Sfântului Iosif din București, Papa va merge a doua zi, a Șumuleu Ciuc, unde are loc pelerinajul anual al  credincioșilor catolici.

Sfântul Părinte va merge apoi la Iași iar duminică, în ultima zi a vizitei, va fi la Blaj.