EXCLUSIV. Bani publici, tocați fără frică. Cât a furat un SRL înființat de Consiliul Local al Sectorului 5

Masti protectie substante toxice

Primarul Cristian Popescu Piedone a anunţat marți, 29 decembrie, în şedinţa operativă pe care a avut-o la Sectorul 5: „Fără sprijinul organelor abilitate şi al Consiliului Local Sector 5, această primărie poate intra mâine în faliment. Dacă nu conştientizaţi gravitatea situaţiei, primăria intră în faliment. Insolvabilitate. Am proprietatea termenilor pe care îi folosesc.”

Cum de a devenit situaţia atât de gravă la Primăria Sectorului 5? Cum se poate ca de mâine, toţi salariaţii ei să plece acasă iar toţi cei care depind de serviciile primăriei să fie văduviţi de ele? Foarte simplu. S-a furat ca în codru. S-a furat după o schemă bine pusă la punct, chiar de către funcţionari ai primăriei. S-a furat la lumina zilei, fără teamă că, totuşi, până la urmă, cineva va trebui să răspundă pentru jaful făcut.

Un instrument cu care să te furi singur

În ultimele zile ale acestui an, Primăria Sectorului 5 a fost bombardată cu facturi pentru plata unor materiale achiziţionate în urmă cu luni de zile. Achiziţiile sunt făcute de nimeni altcineva decât tot o instituţie a primăriei, un SRL numit „Economat”. Economat care are drept unic acţionar Consiliul Local al Sectorului 5.

În fapt, aceste ultime facturi care vin pe adresa Primăriei nu fac altceva decât să dezvăluie o schemă bine pusă la punct şi gândită de a jefui banul public prin acest Economat. Directorul lui este domnul Petre Marian Leonard. Totuşi, până la această oră, Economatul, adică instrumentul de devalizat bugetul, practic nu există. Deocamdată, nu se găseşte în arhiva Primăriei actul constitutiv al acestui SRL, apendice al Primăriei, şi nici Hotărârea de Consiliu Local (HCL) prin care s-a decis înfiinţarea lui.

Vă dezvăluim în continuare metodele de jefuire a banilor publici, prin intermediul acestui Economat.

S-a furat din trei direcţii

Schema de devalizare a bugetului este relativ simplă. Economat SRL livra către instituţiile care ţineau de Primărie diferite bunuri, care fie erau supraevaluate, fie erau consumabile, pe care nu le-a văzut nimeni niciodată, dar Economatul avea pretenţia să-i fie plătite.

Prima direcţie din care s-a furat a fost una, să-i spunem, „la zi”. Nu avea cum să nu fie folosită pandemia pentru jefuirea banului public. Cea de-a doua direcţie din care s-a furat a fost cea a şcolilor. Iar cea de-a treia, din cea a pieţelor. Jaf pe toată linia. Să le luăm pe rând.

Măşti şi costume de protecţie pentru Clubul Steaua

În factura sosită chiar în dimineaţa de 29 decembrie, Economatul cere să i se plătească măştile, gelul dezinfectant şi combinezoanele pe care le-a achiziţionat cu două luni în urmă. De aici încolo începe jaful.

Gel dezinfectant, 117.369 de bucăţi, a 35,35 lei bucata, valoare totală a gelului dezinfectant 4.951.269 de lei. Nici dacă dezinfecta toată Primăria, cu pereţii exteriori cu tot, nu era nevoie de atâta gel. Ca să nu mai vorbim de preţul de achiziţie per bucată, mult mai mare decât cel al pieţii. Mai departe.

Măşti FFP2: 996.320 de bucăţi, fiecare la preţul de… ţineţi-vă bine, 12,75 lei. Aproape 13 lei pe o mască, fără tva, în condiţiile în care o astfel de mască costă maxim 5 lei pe bucată pe piaţă.

Conform acestui document, s-au achiziţionat dintr-un foc aproape un milion de măşti, în condiţiile în care Sectorul 5 are o populaţie de 241.585 locuitori, conform recensământului din 2011. Adică, mai mult de două măşti pe faţă de locuitor, deşi nici un locuitor din sector nu văzut vreo mască gratis de la primărie. Iar preţul este, după cum se poate vedea, de 2-3 ori mai mare decât cel al pieţei. Măștile de hârtie, conforme-neconforme, se vând la 0,50 lei. Economatul le-a plătit de 10-15 ori mai mult. Suma pentru ele, conform documentului de mai jos, este de aproape 3 milioane de lei.

Unde s-au dus, totuşi, aceste multe măşti şi cine le-a comandat, dacă la populaţie nu au ajuns? Desigur, cele mai multe nu au fost achiziţionate decât pe hârtie.Și pe bună dreptate, primarul Popescu Piedone refuză să plătească facturile trimise de Economat SRL.

Așadar, se cere acum plata măștilor, deşi nu au existat fizic niciodată. Iar partea aia puţină care a fost cumpărată, măști de hârtie și nu FFP2, a fost depozitată în Piaţa Ferentari. Măşti din Turcia, despre care inspectorii de la Protecţia Consumatorului spun că nu sunt deloc conforme. Adică, sunt nişte hârtii albe, pentru acoperit faţa, nicidecum măşti care să te ferească de coronavirus. Escrocheria pe care am mai semnalat-o într-un articol anterior este că aceste măști erau ambalate în cutii autorizate, ce indicau un alt conținut. Aici, organele de anchetă chiar au treabă!

Şi ca masa să fie bogată, că e sărbătoare, conform notei de predare-primire ataşată acestei facturi, 2.500 de măşti, 132 de cutii de dezinfectant şi 200 de costume de protecţie, s-au dus la Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti. Cu care Primăria Sectorului 5 nu are nicio treabă.

200 de costume de protecţie! Să-şi fi schimbat „Steaua” echipamentul? Joacă acum în costume de protecţie anticoronavirus, primite pomană de la Primăria Sectorului 5? Nu se ştie cine a făcut această comandă către Economat SRL, dacă ea a fost făcută vreodată de cineva din Primărie, care avea acest drept.

Materiale de protecţie şi papetărie, pentru şcoli închise

Nici instituţiile de învăţământ din Sectorul 5 nu au fost iertate. Spre exemplu pentru Grădiniţa nr. 178 s-au achiziţionat, conform facturii, 2.500 de măşti din acelea scumpe, 1500 de cutii de dezinfectanţi şi 200 de combinezoane, în condiţiile în care în grădiniţă sunt maximum 40 de copii într-o grupă şi nimeni, niciodată, nu a văzut pe vreunul dintre ei sau vreun cadru didactic îmbrăcat în combinezon. Desigur, nu există nici un fel de comandă pentru astfel de materiale, nici din partea directoarei instituţiei, nici din partea Direcţiei Şcoli din cadrul Primărie.

Exemplul cu Şcoala „Luceafărul” este şi mai bun. Economatul a livrat acestei şcoli, tot conform facturii primită pe 23 decembrie de Primărie, în data de 22 noiembrie 2020, 1.000 de lavete, 96 de mape carton, 1.000 de prosoape de hârtie şi 2.304 role de hârtie igienică. Hârtie cu care nu s-a şters nimeni la fund, pentru că nu a avut cine. Şcoala „Luceafărul” este închisă din cauza pandemiei.

Există, totuşi, procese verbale de predare-primire a unor astfel de bunuri. Care este şmecheria. O mică parte din ele, adică aia care era achiziţionată de ochii lumii, era transportată la unitatea de învăţământ ori sâmbăta sau duminica, când nu era program, ori noaptea ca hoţii. De aceea, aceste procese verbale de predare-primire, sunt semnate de paznicii treziţi din somn sau de câte o femeie de serviciu rătăcită în week-end prin şcoală. Evident că ele nu au nici un fel de valoare, persoanele care le-au semnat neavând nici un fel de calitate în acest sens.

Noi am făcut ancheta jurnalistică, dar oare ce părere o avea vreun procuror despre aceste fapte?

La pieţe nu s-a dat nimic, dar se cer bani

Pe adresa Primăriei Sector 5 a sosit şi o factură în valoare totală de 1 milion de lei noi, pentru diferite produse de papetărie pentru pieţe, destinate probabil tarabagiilor. Întrebat de ce aceste facturi nu sunt înregistrate în contabilitate, noul director al pieţelor a răspuns simplu: „Aceste produse nu există. Nu au fost niciodată recepţionate de către noi”.

Totuşi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. O funcţionară din primărie, a dat o declaraţie sub semnătură că a fost ameninţată cu pierderea locului de muncă şi cu alte represiuni de către şeful Economatului, dacă nu semnează că a recepţionat inexistentele produse destinate pieţelor.

Aşadar, jaf de milioane de euro, pe toate fronturile, din banii publici, la Primăria Sectorului 5 al Capitalei. Jaf după o metodă bine pusă la punct, dar totuşi simplă, pe care procurorii DNA o vor desluşi uşor.