Uniunea Europeană spune că ar putea livra „curând” primele tranșe din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro promis Chișinăului, dar blocat din cauza unor derapaje ale fostei guvernări.

Ideea, scrie Europa Liberă, a fost exprimată de șefa politicii externe a UE Federica Mogherini luni, 30 septembrie, la Bruxelles, după o întâlnire de evaluare a aplicării Acordului de Asociere cu o delegație condusă de prim-ministra Maia Sandu.

„Ca și în trecut, sprijinul nostru rămâne condiționat de progresul reformelor, dar tot ca în trecut vom fi alături de dvs. cu sprijin și sfaturi, ba chiar mai mult decât în trecut”, a declarat Mogherini la o conferință de presă după discuții.

Maia Sandu a spus că speră ca primele două tranșe de asistență macrofinanciară să vină înaintea sfârșitului de an și a promis că Republica Moldova va continua reformele, chiar și pe acelea complicate, de exemplu din justiție, pentru că sunt în interesul cetățenilor.

Federica Mogherini s-a referit şi la reglementarea transnistreană, spunând că este nevoie de noi progrese la negocierile în formatul ‘5+2’ (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, plus UE şi SUA ca observatori), scrie Agerpres.

„Uniunea Europeană continuă să sprijine integritatea şi suveranitatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special pentru regiunea transnistreană în frontierele recunoscute internaţional ale Republicii Moldova. Negocierile ‘5+2’ au înregistrat nişte progrese, care trebuie să continue în cadrul rundei care va avea loc în Slovacia, săptămâna viitoare”, a menţionat Mogherini.

La rândul său, premierul Maia Sandu s-a angajat ca guvernul său să realizeze măsurile şi reformele promise, referindu-se în special la cele din domeniul justiţiei. În acelaşi timp, şefa executivului moldovean a mulţumit UE pentru asistenţa financiară şi cea tehnică.

„Am solicitat şi am obţinut încurajări că vom fi sprijiniţi în continuare pentru a implementa această agendă ambiţioasă (…) E îmbucurătoare reconfirmarea veştii că putem obţine cele două tranşe de asistenţă macro-financiară până la sfârşitul acestui an, desigur dacă vom reuşi să îndeplinim toate condiţiile şi aceasta este intenţia noastră”, a afirmat ea.

În următoarele zile, Federica Mogherini este aşteptată să efectueze o vizită la Chişinău