Evenimentul Zilei > Politica > Bani pentru partide, doar prin bancă
Bani pentru partide, doar prin bancă

Bani pentru partide, doar prin bancă

Comisia parlamentară de Cod electoral a aprobat, ieri, cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis pentru Legea finanțării partidelor politice.

 Parlamentarii au decis ca împrumuturile angajate de partide să fie restituite în termen de trei ani și să se facă prin transfer bancar.

Împrumuturile în numerar, un pericol

„Problema care era semnalată era aceea că împrumuturile ar fi putut prin nerestituire să se constituie în subvenție mascată și împrumuturile în numerar erau un pericol de a reprezenta un fel de spălare de bani”, a explicat președintele Comisiei de Cod electoral, Mihai Voicu. Acesta a mai precizat că toate problemele semnalate au fost reglementate. „Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a împrumuturilor de maximum trei ani și obligativitatea ca toate împrumuturile, indiferent de sumă, să se facă numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existența sumei respective”, a mai spus Mihai Voicu.

În ceea ce privește finanțarea din banii de la buget a campaniilor electorale, Voicu a precizat că AEP a făcut un calcul privind impactul financiar, evaluat de Ministerul de Finanțe și cu un punct de vedere favorabil de la Guvern.