Toți cei care își vor readuce angajații la muncă vor primi bani de la stat. E vorba de firmele care au fost nevoie să impună șomajul tehnic în perioada crizei de coronavirus. Aceasta ar putea fi sprijinite de stat pe o perioadă de trei luni, cu până la 41,5 la sută din costurile salariale. Suma reprezintă cuantumul maxim al contribuțiilor sociale.

Anunțul a fost făcut de Ionel Dancă, șeful Cancelariei prezidențiale. Măsura se află în lucru la Ministerul Muncii și care va fi aplicată după ce se încheia perioada de aplicare a șomajului tehnic.

Potrivit lui Ionel Dancă, la Guvern se analizează o serie de noi măsuri pentru perioada următoare, cum ar fi de exemplu menținerea șomajului tehnic pentru acele sectoare încă vizate de restricții.

„Noi în momentul de față suntem în elaborarea mai multor programe care fac parte din pachetul de relansare economică pentru perioada următoare și aici sunt mai multe domenii vizate. Pentru piața muncii, pe de o parte, este necesară prelungirea măsurii șomajului tehnic într-o serie de sectoare, în timp ce alte zone, care nu mai au restricții, dar au dificultăți cauzate de modul în care criza aceasta a distorsionat piața, au nevoie în continuare de sprijin pentru reinserția celor care sunt în șomaj tehnic. Sunt zone unde companiile au început să-și reia activitatea și reangajează persoanele care au fost în șomaj tehnic.

Aici sunt sunt mai multe soluții pe care guvernul le pregătește și una dintre acestea este aceea de a susține cel puțin pentru o perioadă de trei luni o măsură de sprijinire a costurilor salariale pentru angajații care au fost în șomaj tehnic și se întorc la muncă. Această formă de sprijin poate să fie de până la 41,5 la sută, cât însumează cuantumul contribuțiilor sociale și de sănătate pentru un angajat. Este o măsură în pregătire la Ministerul Muncii, care va fi aplicată după ce se încheie după perioada de șomaj tehnic”, a explicat Ionel Dancă, luni seara, la Digi24.