Bani nerambursabili pentru proiecte culturale

Ministerul Culturii începe să primească de astăzi, în cadrul Programul CultIN, dosarele cu proiectele culturale care pot primi bani nerambursabili.

Suma maximă acordată este de 100.000 de lei. Doritorii pot aplica în perioada 14 martie - 14 aprilie. Rezultatele finale vor fi publicate pe 2 mai 2016.

Programul se adresează antreprenorilor „care își desfășoară activitatea în domeniul industriilor culturale și creative, iniţiativelor personale organizate în companii, hub-uri, incubatoare de proiecte şi afaceri, studiouri de creaţie, care au potenţialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietăţii intelectuale. Bugetul total alocat sesiunii de selecţie a ofertelor culturale din cadrul Programului CultIn este de 500.000 lei”, anunță Ministerul Culturii.

 Cine poate aplica? Cei care au proiecte în arhitectură, meşteşuguri, design (e.g. grafic, vestimentar, de produs), media digitale și cei care vor să se organizeze în comunităţi creative (huburi culturale). „O atenţie deosebită se va acorda acelor proiecte care identifică şi se adresează industriilor culturale şi creative dominante din localităţile şi regiunile de unde provin solicitanţii de finanţare şi care vor valorifica cu precădere resursele creative locale”, arată ministerul.

Ce trebuie să conțină un dosar puteți afla de pe site-ul ministerului www.cultura.ro.  Normele metodologice de aplicare acestui program spun, printre altele: „Finanţările nerambursabile din cadrul Programului CultIN se acordă din bugetul Ministerului Culturii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 51/1998 privind îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, cu modificările şi completările ulterioare, şi cu prevederile prezentelor Norme metodologice. (3) Finanţarea nerambursabilă se acordă numai în condiţiile existenţei unor surse de finanţare proprii sau atrase ale beneficiarului finanţării, în cuantum de cel puţin 20 % din costul total al proiectului cultural.”

Deși solicitantul poate depune maxim trei oferte culturale în cadrul unei sesiuni de selecție, doar una dintre ele va putea primi finanțare, dacă se califică.