Parlamentul European și Consiliul European, cu sprijinul Comisiei Europene, se află în dialog constant cu privire la negocierile privind salariul minim european, a anunțat președintele Comisiei de Muncă din PE, Dragoș Pâslaru. Proiectul CE ar putea să stabilească un nivel de 50% din salariul mediu la nivelul tuturor statelor membre ale blocului comunitar astfel încât salariul minim pe economie din România ar putea crește.
Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul European cu privire la salariul minim european sunt în plină derulare, dialogul dintre cei doi co-legislatori europeni având loc cu sprijinul Comisiei Europene. În această legislație, este foarte important ca românii să înțeleagă două aspecte, a informat Dragoș Pâslaru, președinte al Comisiei de Muncă.
Cum se stabilește cuantumul salariului minim european
„Unul este cum se stabilește salariul minim, dacă rămâne, așa cum în România a fost mulți ani, o negociere și atât, iar Guvernul ia decizia finală ulterior, sau dacă ar trebui să luăm în calcul niște parametrii”, a spus Dragoș Pâslaru, explicând că autoritățile ar trebui să țină cont la nivelul de salariu minim acordat de inflație, puterea de cumpărare etc.
„Al doilea lucru important este cel legat de dialogul social. Ideea și intenția este ca guvernul să nu fie întotdeauna cel care să se bage și să stabilească salarii. Acest lucru ar trebui să se desfășoare între angajați și angajator. În România, practica dialogului social există de multă vreme, dar nu are o amploare extraordinară”, a mai precizat Dragoș Pâslaru, potrivit Antena3.
Majorări salariale cu 1.000 de lei la salariile angajaților români
În altă ordine de idei, dacă directiva Comisiei va deveni lege, având astfel caracter obligatoriu, în România s-ar putea înregistra majorări salariale cu circa 1.000 de lei, de la suma de 2.550 lei la 3.500-3.600 de lei brut, potrivit unor declarații făcute de europarlamentarul Rareș Bogdan.
„E vorba de coşul zilnic şi de costurile cu coşul zilnic, cu cazarea, cu mâncarea, cu sănătatea, îmbrăcămintea. În cazul în care, până la urmă, ţările nordice vor reuşi să impună acest salariu minim, România nu va avea ce face, numai că, din punctul acesta de vedere, cheltuielile salariale care sunt deja uriaşe în special în sectorul bugetar, vor creşte şi mai mult”, a mai spus Rareș Bogdan.
„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România – n.r.) se situează sub acest nivel”, se arată într-un amendament depus de Comisia de muncă a PE la proiectul cu pricina.