Tichete sociale pentru români de Crăciun. În perioada sărbătorilor de iarnă, persoanele vulnerabile vor beneficia de tichete sociale. Valoarea tichetelor sociale de anul acesta variază în funcție de categoriile de beneficiari. Cea mai mare sumă este de 125 de lei.
Tichete sociale pentru români de Crăciun
De banii respectivi vor beneficia persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu au surse de venit, pensionarii cu venituri mici, sub 1.450 de lei lunar, dar doar cu condiția ca venitul net să nu depăsească mai mult de 1.281 lei pe lună. Valorea tichetelor scade la 75 de lei în cazul în care venitul net este între 1.282 și 1.450 lei pe lună. Și persoanele cu handicap accentuat sau grav, care dețin certificat de handicap, primesc tichete de 125 de lei, chiar dacă au și alte surse de venit.
Cum se face distribuirea tichetelor
Distribuirea tichetelor se va face prin intermediul serviciilor poștale, începând cu data de 9 decembrie, până pe 17 decembrie 2024. Datorită acestei măsuri, și persoanele care nu pot ajunge la sediul instituției din motive medicale ori de deplasare vor beneficia de tichete.
Procesul va fi finalizat înainte de sărbătorile de iarnă din acest an, asta pentru ca beneficiarii să poată utiliza ajutorul la timp. Tichetele pot fi folosite pentru a cumpăra produse alimentare, dar și alte bunuri pentru masa de Crăciun 2024.
Trebuie făcută o cerere
Persoanele cu venituri mici trebuie să facă o cerere pentru tichetele sociale, cerere însoțită de actul de identitate în original și copie, iar pensionarii vor aduce ultimul cupon de pensie. Persoanele încadrate în grad de handicap vor avea nevoie de o copie și de originalul certificatului de încadrare în grad de handicap. O persoană/familie beneficiază de tichete sociale pentru o singură categorie de persoane defavorizate căreia îi aparţine la data distribuirii tichetelor.
Elevii din familiile defavorizate vor putea beneficia și de bursă socială. Bursele sociale pe anul 2024 se acordă elevilor din familii cu un venit mediu net lună/membru de familie, pe ultimele 12 luni, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie, elevilor cu unul sau ambii părinți decedați, respectiv a celor asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, elevilor din familii monoparentale, elevilor cu deficiențe/afectări funcționale produse de boli, tulburări sau afecțiuni ale structurilor și funcțiilor organismului și elevilor din familii care beneficiază de venit minim de incluziune.