Familiile care ar putea primi cel puțin valoarea unui salariu minim pe lună

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

Familiile cu mai mult de trei copii ar putea primi bani în plus de la stat în fiecare lună. Este vorba de cel puțin un salariu minim net, indiferent de veniturile familiei. Condițiile pe care trebuie să le respecte.

Familiile cu mai mult de trei copii ar putea să primească cel puțin contravaloarea unui salariu minim pe economie în fiecare lună. Este vorba de un proiect de lege depus de un parlamentar PNL. Inițiativa prevede acordarea unei indemnizații lunare pentru familiile care au mai mult de 3 copii.

Acest proiect de lege vine într-un moment în care Guvernul încearcă să reducă cheltuielile din aparatul de stat. Coaliția de guvernare a anunțat recent că 200.000 de posturi vacante vor fi desființate. Cu toate acestea, în Parlament urmează să fie dezbătute proiecte care provoacă pagube la bugetul de stat.

Românii care ar urma să primească bani de la buget

Inițiativa legislativă a liberalilor presupune că familiile care au trei copii să primească un salariu minim net lunar. De asemenea, familiile cu patru copii câte un salariu minim net și jumătate. Familiile care au cinci copii ar putea să primească două salarii minime, iar familiile cu șase copii două salarii minime și jumătate.

Românii care vor primi bani de la stat / Sursă foto: Arhivă EVZ

Acești bani ar urma sa fie acordați până când copilul împlinește 18 ani. Mai mult decât atât, acest proiect de lege nu ține cont de veniturile familiei. Este important de precizat că pentru a primi acești bani de la stat părinții trebuie să realizeze venituri.

Cine este inițiatorul proiectului

Inițiatorul acestui proiect este deputatul PNL Gigel Știrbu. Liberalul a susținut că această indemnizație lunară nu ar fi impozitată și nu va ține cont de veniturile realizate de către părinți. Suma primită ar fi cel puțin echivalentă cu un salariu minim pe economie, în jur de 2.000 de lei.

„Am depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților propunerea legislativă privind stimularea creșterii natalității, sprijinirea copilului și familiilor în România.  Declinul demografic, fenomen global care afectează în mod direct economiile și societățile, este o problemă majoră în multe țări, iar România nu face excepție.

Populația a scăzut în mod constant în ultimii ani, iar acest lucru are consecințe negative pe toate planurile. Pe acest fond, piața forței de muncă şi sistemele de pensii și de sănătate vor fi grav dezechilibrate în viitor”, a spus Știrbu despre proiectul legislativ.