Din 2022, voucherele de vacanță sunt disponibile doar pe suport magnetic, sub forma unui card alimentat cu suma de 1450 de lei, aceeași sumă oferită și în anii trecuți. Aceste ajutoare vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României, fiind prelungit și termenul pentru voucherele neutilizate în anii 2019 și 2020.
Autoritățile statului au dispus încărcarea cardurilor de vacanță pentru anul 2022, ce vor putea fi utilizate doar pe teritoriul României. Pe lângă asta, voucherele din 2019 și 2020, rămase neutilizate, vor fi valabile până în iunie 2022, conform termenului de valabilitate prelungit.
Voucherele de vacanță încep să fie încărcate
Pentru voucherele emise în anul 2022, perioada de valabilitate este de un an, iar statul român promite că astfel de tichete vor fi acordate până în anul 2026, inclusiv.
Cei care intră în posesia voucherelor de vacanță pot apoi să aleagă un hotel, vilă sau pensiune unde ar dori să se cazeze, în acord cu opțiunile disponibile din lista de parteneri care acceptă astfel de tichete pentru plata cazării. Apoi beneficiarul va putea face rezervarea, utilizând cardul de vacanță oferit de stat.
Despre voucherele de vacanță
Trebuie spus că aceste vouchere de vacanță nu au caracter transmisibil, fiind necesară utilizarea lor doar de către beneficiar, în baza unui act de identitate. Mai mult, aceste carduri de vacanță nu sunt rambursabile.
Aceste vouchere sunt scutite de la plata CAS și CASS, fiind impozitate cu 10%, în baza Codului Fiscal, însă nu este vorba despre o impozitare fixă, anume 145 lei din cei 1450 cât însumează voucherele, ci va fi o impozitare calculată în acord cu deducerile fiscale și grila de salarizare, conform România TV.
Vouchere de 1450 de lei pentru angajații români
Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a anunțat că lucrătorii din sistemul bugetar vor primi și în acest an vouchere de vacanță.
Potrivit spuselor ministrului Turismului, Daniel Cadariu, tichetele de vacanță ar trebui să ajungă la bugetari până în data de 1 iunie. El a precizat că nu doar bugetarii pot beneficia de aceste drepturi, ci și angajații firmelor private. Acestea din urmă pot oferi tichete de vacanță salariaților, a căror valoare ar putea ajunge până la 6 salarii minim pe economie, a mai spus ministrul.
„Nu e mai puțin adevărat că, fiind atât de multe instituții, aproape toate au trebuit să facă achiziții publice la început de an. Din evidență reiese că aproximativ 97 de milioane de lei au ajuns în conturile beneficiarilor. E o sumă modică față de totalul care ar fi trebui să ajungă”, a precizat ministrul Turismului, după cum relatează Capital.ro.
În cazul celor care în anul curent au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii.