Bani de la stat pentru o categorie importantă de bolnavi. Ce sumă este și cum se acordă

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

O categorie mai puțin norocoasă de oameni vor primi bani din partea statului sub forma unei indemnizații de hrană.

Guvernul a aprobat o Hotărâre privind aprobarea cuantumului indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză și tratate în ambulatoriu. Din 1 noiembrie, adulții vor primi 16 lei pe zi, iar copiii 15 lei pe zi.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de astăzi HOTĂRÂREA GUVERNULUI privind aprobarea cuantumului indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

De la 1 noiembrie bolnavii primesc bani

Conform documentului, începând din data de 1 noiembrie 2020, se aprobă cuantumul indemnizației lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză, tratate în ambulatoriu.

Acesta se stabilește pe baza nivelului alocațiilor de hrană pentru consumurile colective prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 429/2008 privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, cu modificările ulterioare, corespunzător categoriei de bolnavi TBC, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienții adulți și de 15 lei/zi pentru pacienții copii.

Ce se urmărește prin aceste indemnizații?

Prin această măsură se urmăreşte motivarea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare.

„Acordarea unei indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în cuprinsul Legii nr.302/2018, pentru asigurarea aderenţei la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculozăpe toată perioada de tratament în ambulatoriu.

Metodologia de acordare a a acestei indemnizaţii se va face prin ordinul comnun al ministrului Sănătăţii şi Justiţiei”, transmite MS.

Lupta împotriva tuberculozei, subminată de Covid-19?

„Pandemia de COVID-19 ameninţă să submineze progresul realizat în aceşti ultimi ani. Impactul pandemiei asupra serviciilor de luptă contra tuberculozei a fost sever”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul raportului.

Angajate în lupta împotriva noului coronavirus, ţările cele mai afectate de tuberculoză au omis să o diagnosticheze, se arată în raportul anual al OMS, care estimează că această maladie pulmonară s-ar putea solda, în acest an, cu un număr cuprins între 200.000 şi 400.000 de morţi peste bilanţul de 1,4 milioane din 2019, în ciuda faptului că există tratament împotriva bolii.