Cererile pentru acordarea tichetelor sociale destinate achiziției de rechizite pentru copiii din familii dezavantajate pot fi depuse din prima zi de școală. Programul, inițiat de Ministerul Educației se află în cel de-al treilea an de implementare. Valoarea tichetelor este de 500 de lei pentru fiecare elev. Cererile se depun la primării, în cazul preșcolarilor sau la unitățile de învățământ pentru elevii din ciclurile primar și gimnazial. Pentru a intra în posesia banilor, beneficiarii trebuie să îndeplinească o serie de condiții legate de venit.
Copiii din familii defavorizate vor beneficia și în acest an de bani pentru achiziția de rechizite și materiale școlare. Fondurile vor fi alocate de Ministerul Educației, iar banii vor ajunge la beneficiari, pe carduri electronice. În acest moment, se cunoaște oficial doar data de la care vor putea fi depuse cererile, dar nu și când vor fi trasferați banii.
Listele cu persoanele îndreptățite să beneficieze de astfel de ajutoare sociale vor fi centralizate la nivelul Ministerului Educației pe 23 septembrie. Conform programului, fiecare copil va primi câte 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar / Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri
Conform regulilor programului, în funcție de vârsta elevului, cererile se depun fie la primăriile de domiciliu (în cazul preșcolarilor), fie la secretariatul școlilor unde sunt înscriși elevii (în cazul celor din clasele primare și gimnaziu).
Unde se pot depune cererile pentru sprijin financiar
Într-un comunicat de presă, Federația Națională a Părinților a anunțat că, în cazul preșcolarilor, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei sau orașului / sectorului din București.
Pentru elevii din ciclul primar sau gimnazial, cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul. Cei interesați au la dispoziție cinci zile începând cu data debutului de an școlar. Practic, depunerea cererilor ar trebui să se încheie până pe 10 septembrie.
Ulteiror, inspectoratele școlare vor comunica Ministerului Educației listele cu beneficiarii programului din anul școlar 2022-2023 până la data de 23 septembrie 2022.
Criteriile de acordare a tichetelor pentru preșcolari
Cardurile de tichete sociale pentru rechizite și materiale școlare pot fi utilizate pentru plata articolelor de papetărie, a caietelor, stilourilor, articolelor pentru pictură, ghiozdanelor și altor materiale necesare în școli și grădinițe. De asemenea, cu acești bani pot fi cumpărate și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul citat.
„Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, legea nr. 248/2015 definește familia defavorizată drept acea familie în care venitul lunar pe membru este de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură. Valoarea venitului minim garantat pentru o persoană singură este de 298 lei.
Condițiile pentru elevii din clasele I - VIII
În cazul elevilor înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, actul normativ care stabilește criteriile de venit pentru familiile defavorizate este Legea nr. 126/2002. Reglementarea prevede că pot beneficia de tichete de sprijin elevii care se află în întreținere familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară.
Salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON. La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea. De menționat că la stabilirea venitului net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării banilor.
„Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.