La 1 decembrie 2018, cu prilejul sărbătorii Centenarului, Banca Naţională a României a pus în circuitul numismatic o bancnotă de 100 de lei reprezentând pe Regele Ferdinand şi Regina Maria, Suveranii Marii Uniri.
Bancnota are fundalul albastru specific celor obişnuite de 100 de lei, şi aceeaşi dimensiune, dar altă imagine. Pe lângă portretele Suveranilor, care se găsesc atât pe aversul bancnotei, cât şi în fereastra transparentă de siguranţă, se mai pot observa atât o imagine ce reproduce un moment de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia (pre avers), cât şi intrarea în Bucureşti a Regelui Ferdinand, la 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, într-o imagine de epocă, pe fundal tricolor.
Un alt element grafic indedit îl constituie fragmentul din sceptrul Regelui Ferdinand I, anume partea reprezentând cele patru femei în costume populare specifice provinciilor româneşti unite: Basarabia, Vechiul Regat, Ţara Ardealului şi Bucovina.
Această bancnotă, pusă în circulaţie prin sucursalele Băncii Naţionale a României, în mape de prezentare, dar având putere circulatorie, are meritul de a reprezenta o premieră multiplă:
- prima bancnotă de după 1947 reprezentând pe un Suveran al României;
- prima bancnotă românească reprezentând o femeie anume (au mai existat doar alegorii şi portrete generale feminine);
- prima bancnotă numismatică românească a secolului XXI (ultima a fost bancnota de 2000 lei vechi, emisă în 1999, cu ocazia Eclipsei de soare).
Bancnota este emisă în 10.000 de exemplare (100 lei x 100 ani) şi marchează un punct de cotitură în istoria numismatică românească, prin însemnătatea premierelor menţionate mai sus.
Sursă foto casa-regala.blogspot.com