Expunerea entităţilor străine pe România a suferit o reducere de 3,44 miliarde de dolari în primele luni ale anului 2015 şi băncile străine îşi rtrag banii din România. În fapt, acest proces nu e nimic altceva decât continuarea unui trend de dezintermediere financiară evidentă încă din 2013. În trimestrul trei al anului trecut băncile au retras 1,14 miliarde de dolari, adică de două ori mai mult decât în lunile precedente.
Un raport al iniţiativei de la Viena arată că la finalul lunii septembrie, expunerea grupurilor străine era de 32 de miliarde de dolari. Anul 2016 aduce reducerea la jumătate a sumei, ţînând cont de faptul că în 2009 băncile străine aveau o expunere de 65 de miliarde de dolari în România.
Pe scurt, este vorba aici de bani pe care băncile străine îi ţin la cele din România. Acest reflux al banilor este justificat pe de o parte de nevoia de a consolida capitalurile acasă, în condiţiile în care au tot fost supuse testelor de stres ale BCE, dar şi de faptul că finanţarea poate fi asigurată de surse externe.
În 2015, raportul dintre depozite şi credite a devenit supraunitar, altfel spus, sunt mai mulţi bani ţinuţi în bănci decât sunt daţi sub formă de credite. Soldul creditelor era anul trecut de 217 miliarde de lei, iar cel al depozitelor însuma 253 miliarde de lei, scrie digi24.ro