Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a dispus, de-a lungul anului 2019, o serie de decizii privind domeniul bancar, cel al asigurărilor și cel al resurselor umane.
În acest sens, persoanele care vor să returneze în avans un credit, pot beneficia de reduceri, angajatorii sunt obligați să arate lucrătorilor pontajele orelor muncite, iar pagubele produse de mașini parcate sunt acoperite de asigurarea obligatorie.
CJUE a hotărât că pot fi anulate contractele de credit care conțin clauze abuzive privind asumarea riscului valutar doar de către persoana care se împrumută. Așadar, dacă cineva se împrumută în euro și primește suma respectivă în lei, și banca își va asuma acest risc, potrivit avocatnet.ro.
În caz că o persoană rambursează anticipat împrumutul, aceasta are dreptul la o reducere a creditului, dobânzii sau a taxelor pe care, în mod obișnuit, le-ar fi suportat.
Pe de altă parte, Curtea s-a pronunțat si cu privire la obligația angajatorilor de a ține o evidență a orelor muncite, la care să aibă acces și salariații.
Tot în acest an, Curtea a mai dispus ca firmele de asigurări să plătească despăgubiri în cazul în care un autovehicul parcat necorespunzător produce pagube.
„Mai exact, în speța care a ajuns în fața CJUE, o mașină era parcată pentru mai mult de 24 de ore într-un garaj. În acest timp, din cauza unor probleme la circuitele autovehiculului, acesta a luat foc și incendiul s-a răsfrânt asupra imobilulului unde era situat garajul. Astfel, CJUE a decis că o asemenea situație intră în sfera de utilizare obișnuită a unei mașini, iar asiguratorul este obligat să plătească prejudiciile cauzate într-un astfel de context”, potrivit avocatnet.ro