Băncile americane sunt pe cotație negativă. Indicele a ajuns la AA-

Băncile americane sunt pe cotație negativă. Indicele a ajuns la AA-Băncile americane sunt pe rating negativ.Sursa foto. Dreamstime

Un analist de la Fitch Ratings a avertizat că băncile americane, inclusiv JPMorgan Chase (JPM.N), ar putea fi retrogradate la o cotație negativă, dacă agenția își va reduce și mai mult evaluarea mediului operațional al sectorului, potrivit unui raport al CNBC, publicat marți.

În luna iunie, Fitch a coborât nota ”mediului operațional” al industriei bancare americane de la AA-, la AA, citând presiuni asupra ratingului de credit al țării, lacune în cadrul de reglementare și incertitudini privind traiectoria viitoare a creșterii ratelor dobânzilor.

O altă retrogradare cu o treaptă, la A+ de la AA-, ar forța Fitch să reevalueze ratingurile pentru fiecare dintre cele peste 70 de bănci americane pe care le acoperă, a declarat analistul Chris Wolfe pentru CNBC.

Cotatia băncilor americane riscă să ajungă la AA-

Cotatia băncilor americane riscă să ajungă la AA- Sursa foto: Pixabay

Creditorii au fost zguduiți la începutul acestei luni, după ce Moody's, colegul Fitch, a retrogradat zece bănci americane de dimensiuni medii și a avertizat că ar putea reduce ratingurile altor câteva.

La începutul lunii august 2023, Agenția Fitch Ratings a scăzut ratingul de creditare al SUA, iar primele consecințe încep să fie resimțite puternic la nivel global. Agenția a redus ratingul privind riscul de nerambursare a datoriilor pe termen lung în valută străină al Statelor Unite, de la AAA la AA+, invocând ”deteriorarea fiscală aşteptată în următorii 3 ani”.

Falimentul Silicon Valley Bank

La începutul acestui an, una dintre cele mai important bănci din Statele Unite ale Americii a intrat în faliment, după de în decurs de doar o zi, deponenții au retras peste 42 de miliarde de dolari SUA.

Un bilanț al băncii a generat panică în rândul clienților, care, astfel s-au grăbit să își salveze economiile. Din acest motiv, banca a ajuns în incapacitate de plată și a intrat în faliment.

„Cum au fost retrase 42 de miliarde de dolari într-o singură zi, fără ca mii de oameni să stea la coadă? Răspuns: telefonul mobil! Acest lucru ar trebui să sperie bancherii şi autorităţile de reglementare de pretutindeni. Întreaga bază de depozite de 17.000 de miliarde de dolari se sprijină pe un fir de păr, aşteptând lichidităţi instantanee”, a declarat macro-analistul Jim Bianco.

Autoritățile de reglementare financiară au închis banca și au preluat controlul asupra depozitelor. Apoi. autoritățile americane au anunțat că vor permite deponenților cu depozite garantate să-și retragă fondurile dacă vor dori acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News