An bun pentru băncile din România, cu profituri-record

Bănci. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sistemul bancar a traversat o perioadă extrem de profitabilă în 2023. Profitul record din anul precedent a fost în creștere puternică față de cel înregistrat în 2022.

An profitabil pentru bănci. Pe fondul creșterii dobânzilor și a fondului inflației ridicate, sistemul bancar a traversat o perioadă extrem de bună. De altfel, costul mic al riscului a reprezentat încă un avantaj pentru ca cifrele înregistrate în acest sector să fie mari.

2023, an de excepție pentru bănci

Sistemul bancar românesc a avut încă un an de excepție privind profiturile și profitabilitatea. La un astfel de rezultat o condus costul mic ale riscului, precum și creșterea dobânzilor.  Totodată, inflația încă ridicată a avut un rol important în acest sens.

Anul trecut, profitul net atins de bănci a ajuns la 13,7 miliarde de lei, respectiv 2,75 miliarde de euro. Cifra este în creștere cu o treime sau 3,2 miliarde de lei față de anul 2022.

În același timp,  în trimestrul al patrulea din 2023, profitul a fost de circa 3,2 miliarde de lei, mult mai mic decât cel de 3,4-3,7 miliarde de lei înregistrat în trimestrele anterioare.

Bănci. Sursa foto: Pixabay

Creșterea dobânzilor nete, factor de influență

În anul precedent, randamentul capitalurilor a ajuns la 20,4%. Acest  rezultat anual a fost în creștere cu 16,6% față de anul precedent. Un record similar a fost atins în anul 2004, când ROE ajungea la 18,5%.

De asemenea, randamentul activelor a crescut de la 1,5%, indicat la finalul anului decembrie 2022, la 1,8%, cel mai ridicat prag de după anul 2005. De asemenea,  volumul mai mare de active bancare au contribuit la această creștere a profiturilor.  Anul 2023 a fost încheiat cu active nete de 803,4 miliarde de lei, în creștere cu 102 miliarde de lei față de anul precedent.

Profit. Sursa: Arhiva EVZ

An profitabil pentru bănci. Situația creditelor în lei

Rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă, ajungând la 2,3%, de la circa 2,7% în decembrie 2022, acesta fiind  cel mai redus nivel de până acum.

Mai mult, dobânzile la creditele în lei în sold au început să scadă încă din primăvara anului trecut. Schimbarea a venit pe fondul creșterii lichidității interbancare. De asemenea, ROBOR a coborât de la nivelurile ridicate atinse la finalul anului 2022.

Totodată, multe bănci au ieftinit și creditele noi în monedă națională, însă le-au scumpit semnificativ pe cele în valută, mai ales în euro. Totul în condițiile în care Banca Centrală Europeană a crescut dobânzile.