Activele digitale ar urma să înlocuiască banii fizici în următorii cinci-zeci ani, susțin mai mulți specialiști din întreaga lume. Însă, în prezent, Banca Națională a Elveției nu vede un avantaj în introducerea acestora.
Banca Națională a Elveției a susținut că în prezent nu vede un avantaj pentru care ar introduce monedele digitale bancare pentru populație, potrivit unui membru al Consiliului director al SNB.
„Am adoptat o poziţie destul de fermă”, a explicat Maechler, la un eveniment desfăşurat la Zurich, spunând că o astfel de decizie ar putea face ca publicul să aibă conturi deschise la banca centrală precum şi la băncile comerciale.
Beneficiile și riscurile folosirii monedelor digitale
Un enorm avantaj în introducerea acestor monede digitale ar consta în faptul că în momentul în care clienții devin îngrijoraţi sau se enervează pe o anumită bancă, ar putea transfera banii peste noapte la o alta, a susținut membrul Consiliului director al SNB.
Acesta a vorbit și despre situația economică actuală, menționând că Banca națională a Elveției ar putea majora și mai mult rata dobânzilor, asta dacă rata inflației va rămâne la valori așa de mari.
Lupta contra inflaţiei nu a fost câştigată, în pofida încetinirii creşterii inflaţiei în Elveţia la 3% în octombrie, de la 3,3% în septembrie, a adăugat oficialul. Până în prezent, Banca Națională a Elveției a majorat de două ori dobânzile în acest an, iar acum rata dobânzii este de 0,5%.
„Dar nu este exclus ca, pe baza evoluţiilor şi noilor date, să fie necesare noi creşteri ale dobânzilor, pentru a asigura pe termen mediu stabilitatea preţurilor”, a declarat Maechler.
Rata inflației în Elveția este considerată „prea ridicată”, deși ea rămâne sub nivelul celei de la nivelul Statelor Unite sau din zona euro, 7,7%, respectiv 10,7%, informează Agerpres.
Banii fizici s-ar putea apropia de sfârșit
Deși decizia Băncii Naționale a Elveției a fost una clară, un studiu Deloitte realizat în luna martie arată că 76% dintre liderii de business din întreaga lume ce activează în diverse industrii sunt de părere că activele digitale ar putea înlocui monedele tradiționale în următorii cinci-zece ani.
Aceeași viziune este adoptată și de trei sferturi dintre liderii din domeniul serviciilor financiare, care consideră că era banilor fizici se apropie de final.