Banca Mondială revizuieşte în scădere previziunile sale de creştere pentru China în acest an şi în 2023, din cauza unor "riscuri importante" legate în principal de Covid-19 şi o criză fără precdent a imobiliarului. Relaxarea brutală a măsurilor sanitare este la fel de nefastă ca şi politica "zero Covid" pentru economia ţării .
China funcţionează cu încetinitorul. Potrivit Băncii Mondiale, în a doua economie a lumii PIB va creşte în acest an numai cu 2,7%, apoi cu 4,3% în 2023. Este vorba de o netă scădere faţă de precedentele prognoze ale instituţiei, care miza în iunie pe o creştere a PIB în China cu 4,3% în 2022, apoi cu 8,1% în 2023.
China îşi fixase la începutul anului un obiectiv de creştere de circa 5,5% pentru 2022, care pare acum nerealist pentru mulţi economişti. Această cifră, chiar dacă ar fi atinsă, ar fi totuşi cea mai proastă performanţă a ţării în patru decenii, cu excepţia lui 2020, perturbat de începutul pandemiei marcate în special de izolarea oraşului Wuhan. Anul trecut, creşterea a atins 8,1% recuperând faţă de 2020.
Relaxarea riscantă a politicii "Zero Covid"
La precedentele prognoze din iunie, insituţia se îngrijora deja pentru creşterea celei de-a doua economii a lumii, aflată la acea vreme sub jugul politicii "zero Covid", o politică sanitară strictă şi foarte dăunătoare pentru activitate. De la schimbarea de la începutul lui decembrie, experţii se tem acum de proasta pregătire a Chinei pentru valul de infecţii legate de relaxare, în situaţia în care mii de persoane în vârstă şi vulnerabile nu sunt vaccinate. "Perspectivele de creştere a Chinei sunt supuse unor riscuri importante", estimează Banca Mondială, argumentând prin "traiectoria incertă a pandemiei". Unii locuitori pot, acum, să meargă la muncă "normal", chiar dacă prezintă simptome de Covid-19, au arătat autorităţile municipalităţii - provincie Chongqing (sud-vest), care numără peste 30 de milioane de locuitori. A fost una din primele care au permis revenirea la muncă în ciuda simptomelor de Covid. La celălalt capăt al ţării, provincia Zhejiang, limitrofă Shanghai-ului, a decis de asemenea că persoanele cu simptome uşoare pot "continua să muncească" cu condiţia să ia "măsuri de protecţie". Pe de altă parte, guvernul încurajează acum populaţia să se izoleze la domiciliu când apar simptome de Covid, în vreme ce până la începutul lui decembrie, chinezii erau supuşi testarilor cvasi-zilnice şi unor carantine obligatorii în caz de test PCR pozitiv. Cartiere întregi, chiar orşe întregi puteau fi izolate
de la descoperirea câtorva cazuri.
Totuşi, contamimările cresc. Capitala, Beijing, şi cele 22 de milioane de locuitori sunt deosebit de afectaţi de un val inedit de la începutul pandemiei şi care s-a răspândit cu o viteză fulgerătoare în ultimele zile. Martorii vorbesc despre o intensificare în activitaea crematoriilor ca şi despre spitale depăşite de situaţie, în vreme ce medicamentele antigripale lipsesc din farmacii. "Eforturile de creştere a vaccinărilor, în special în grupurile cu risc ridicat, vor putea permite o redeschidere a întreprinderilor) mai sigură şi mai paţin perturatoare", estimează Banca Mondială care prevede: creşterea va depinde de "comportamentul gospodăriilor şi întreprinderilor" în săptămânile şi lunile viitoare, avertizează instituţia. De teamă de a se îmbolnăvi de Covid, mulţi chinezi stau deocamdată acasă, ceea ce duce la scăderea consumului, în timp ce multe magazine sunt închise.
O criză imobiliară fără precedent, giganţi în dificultate
În paralel, ţara trece printr-o criză fără precedent în imobiliar, istoric un motor de creştere în China. Aces sector, care reprezintă, împreună cu construcţiile, mai mult de un sfert din PIB-ul ţării, este în suferinţă de la măsurile adoptate de Beijing în 2020 pentru a reduce gradul de îndatorare al întreprinderilor. După ani de creştere vertiginoasă, vânzările imobiliare se arată acum în scădere în multe oraşe. Şi mulţi promotori luptă pentru supravieţuire, ceea ce slăbeşte tot sectorul construcţiilor şi miilor sale de întreprinderi. "Tensiunile persistente din sectorul imobiliarului ar putea avea repercusiuni macroeconomice şi financiare mai largi", avertizează Banca Mondială. În această vară, gigantul Evergrand a fost constrâns să prezinte un plan de restructurare a unei părţi a datoriei sale de 300 de miliarde de dolari, notează latribune.fr
Pe de altă parte, războiul din Ucraina, inflaţia şi încetinirea cererii de produse manufacturate într-un context de temere de recesiune mondială apasă de asemenea pe economia ţării.
(Traducerea Rador)