Evenimentul ZileiEconomieBani cu nemiluita de la BCE, la dobânzi negative! Dar nu pentru oameni, ci pentru bănci…

Bani cu nemiluita de la BCE, la dobânzi negative! Dar nu pentru oameni, ci pentru bănci…

Bani cu nemiluita de la BCE, la dobânzi negative! Dar nu pentru oameni, ci pentru bănci…
Banca Centrală Europeană (BCE) va oferi băncilor din zona euro condiţii foarte avantajoase cu prilejul următoarelor sale credite pe termen lung, în ideea de a stimula creşterea economică anemică.

Potrivit respondenţilor unui sondaj realizat de Bloomberg, dobânda la creditele pe doi ani va fi sub dobânda de referinţă practicată de BCE, care în prezent este la nivelul zero, dacă băncile vor atinge ţintele de creditare destinate să ajute zona euro să depăşească perioada de creştere slabă. Majoritatea respondenţilor se aşteaptă ca noile credite să fie oferite la o dobândă de minus 0,25% sau mai mică. 

„Riscul unei încetiniri a economiei cere noi stimulente monetare”, a declarat Kristian Toedtmann, economist la Dekabank din Frankfurt. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele BCE, Mario Draghi, ar urma să dezvăluie detaliile noilor credite bancare în data de 6 iunie, după reuniunea consiliului guvernatorilor BCE care va avea loc în Lituania. „Gardienii” euro vor analiza cele mai recente prognoze economice, care vor arăta dacă se întrevede o relansare în a doua jumătate a anului. 

Economiştii intervievaţi de Bloomberg se mai aşteaptă ca BCE să nu facă nimic pentru a reduce impactul dobânzilor negative la depozitele bancare. Aceasta deşi băncile susţin că dobânda de 0,4%, pe care trebuie să o plătească BCE pentru rezervele constituite la banca centrală, le afectează marjele de profit deoarece nu pot fi transferate mai departe către consumatori. 

BCE a promis că va menţine dobânda de referinţă la un minim istoric cel puţin până la finele acestui an, iar economiştii se aşteaptă ca acest mesaj să rămână neschimbat, cel puţin pentru moment. 

La reuniunea din luna aprilie, o parte din oficialii BCE au declarat că au devenit mai puţin optimişti în prognozele care arătau spre o relansare. Datele statistice publicate între timp nu oferă o imagine clară, iar economiştii susţin că este puţin probabil ca noile prognoze să se abată foarte mult de la precedentele estimări.

BCE îşi va menţine punctul de întârziere potrivit căruia relansarea este „întârziată, dar nu deraiată”. Acest lucru presupune nicio modificare cu privire la orientarea viitoare, a declarat Piet Christiansen, analist la Danske Bank în Copenhaga.


Accesează: