Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg a adus „Spărgătorul de nuci” la Bucureşti
- Loreta Popa
- 8 decembrie 2014, 15:11
Pentru a celebra cei 175 de ani de la naşterea lui Ceaikovski , oraşul Sankt Petersburg a desemnat ca ambasador unicul ansamblu profesionist din lume de balet pe gheaţă care să efectueze în decembrie 2014 un turneu cu capodopera „Spărgătorul de nuci”.
Această producţie, plănuită iniţial pentru o reprezentaţie unică în onoarea Tricentenarului oraşului Sankt Petersburg din 2003, nu a încetat de atunci să facă ocolul Pământului cu acelaşi succes. Începând din anul 1995, Baletul pe Gheaţă din Sankt Petersburg aduce în faţa publicului din lumea întreagă fascinantele spectacole clasice de balet transpuse pe gheaţă precum „Frumoasa din pădurea adormită”, „Lacul lebedelor” şi „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, precum şi „Cenuşăreasa” de Serghei Prokofiev. Pentru crearea spectacolului „Spărgătorul de nuci”, prezentat sâmbătă pe scena Sălii Palatului din Bucureşti, coregraful Konstantin Rassadin a avut nevoie de trei luni. Acesta aprecia într-un interviu acordat Agerpres că un balerin nu poate deveni peste noapte un patinator de ţinută, pe când un patinator foarte bun poate deveni, cu multă muncă, un bun dansator clasic. Acest lucru însă, spune el, „nu se poate întâmpla cu orice patinator”.
Pentru spectacolul de la Bucureşti, scena Sălii Palatului a fost transformată în patinoar. Rassadin a făcut afirmaţia potrivit căreia spaţiile în care este cel mai greu să realizeze spectacole ale Baletului pe Gheaţă sunt patinoarele sportive, deoarece dimensiunile pentru care au fost gândite show-urile sale sunt cele ale unei săli clasice.
Când artiştilor li se alătură vedete ale patinajului, toţi sunt trataţi în aceeaşi manieră, egal. „Baletul clasic nu este o sumă de gesturi. Putem vorbi mai degrabă de o şcoală clasică. Baletul pe gheaţă este un gen sintetic de artă. Spectatorii pot vedea diversele poze ale artiştilor din mai multe unghiuri, în mişcare. Dacă ar fi să comparăm baletul pe gheaţă cu o artă, aceasta ar fi sculptura, nu pictura”, spune Rassadin.
După o carieră remarcabilă în baletul classic, ceea ce încă îi lipseşte coregrafului este sala de spectacole. „Nu există o poveste anume pe care o spunem. Noi am vrut să aducem baletul clasic pe gheaţă şi am creat acest tip de artă nouă”, mărturiseşte coregraful.
Spectacolul de balet pe gheaţă „Spărgătorul de nuci”, unic în lume, a avut în echipă, în decursul timpului, nume mari ale patinajului mondial, precum campionul olimpic Evgheni Pluşenko. În prezent, sub îndrumarea coregrafului Konstantin Rassadin, echipa continuă tradiţia unui stil de dans viguros şi expresiv impus la Teatrul Mariinski de Rudolf Nureiev, Mihail Barîşnikov şi Natalia Dudinskaia.
În decursul timpului, corpul de balet a fost completat şi de alte figuri proeminente ale lumii patinajului artistic. Perechea Ludmila Belousova şi Oleg Protopopov, care are în palmares titluri europene, mondiale şi olimpice, Alexei Ulanov, campion olimpic, mondial şi european, şi Ludmila Smirnova, laureată la numeroase campionate olimpice, mondiale şi europene, sunt doar câţiva dintre cei care, de-a lungul anilor, au dat strălucire spectacolelor Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg. În prezent, nu mai puţin de 20 de balerini ai ansamblului deţin titlul de Maestru al Sporturilor în Rusia pentru victoriile repurtate în competiţii naţionale şi internaţionale de patinaj artistic.
Înfiinţat în 1967, combinând pentru prima dată în lume baletul clasic cu patinajul artistic pe un patinoar instalat pe scena unui teatru, ansamblul din Leningrad (actualmente Sankt Petersburg) a revoluţionat lumea spectacolelor.