Balerinul Gheorghe Iancu promovează România în Italia

Balerinul Gheorghe Iancu promovează România în Italia

Cunoscutul balerin român din Italia Gheorghe Iancu a fost celebrat marţi seara la Milano în cadrul unei serate organizate de reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Milano cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe. Iniţiatorii proiectului sunt regizoarea Maria Stefanache şi istoricul Violeta Popescu din Milano.

Evenimentul, al căruri partener media este "Evenimentul zilei", face parte din campania de diplomaţie publică "Piazza di Romania", derulată de MAE, în colaborare cu Ministerul pentru IMM, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

"Ministerul Afacerilor Externe a avut mai multe motive pentru a sprijini acest eveniment. În primul rând este un eveniment pentru a recunoaşte un artist român consacrat în Italia care şi-a construit o carieră extraordinară prin muncă, vocaţie şi talent. În al doilea rând este vorba despre o iniţiativă a comunităţii româneşti din Milano şi am vrut să dăm un semnal de încurajare a unor astfel acţiuni. În al treilea rând, România şi românii au nevoie să îşi pună în evidenţă românii de valoare din Italia", a declarat directorul general în MAE, Oana Marinescu, într-un comunicat de presă al ministerului.

"Este important că MAE a organizat campania "Piazza di Romania", deoarece oamenii află din media despre delicvenţe săvârşite de români, dar nu află despre arta şi cultura românească", a declarat Gheoghe Iancu în cadrul discursului său, ţinând să sublinieze faptul că artiştii români care trăiesc în Italia reprezintă România cu onoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

La serata aniversară dedicată balerinului român au participat cunoscuţi artişti italieni şi imigranţi în Italia. În cadrul evenimentului a fost prezentată cartea „Gheoghe Iancu, 30 de ani de dans şi scenele italiene”, de Sabrina Arpini, precum şi un film documentar, „15 minute cu Iancu,” în regia Mariei Stefanache, o artistă care lucrează şi trăieşte la Milano.

În cadrul seratei a mai avut intervenţii istoricul Violeta Popescu, unul dintre organizatori, pe tema „Dansul din est în occident”, prezentând un istoric al artiştilor români consacraţi în Italia.

Gheorghe Iancu, balerin şi coregraf român apreciat la nivel internaţional, trăieşte în Italia de 30 de ani şi a devenit recent directorul baletului de la Opera Naţională din Bucureşti.

Campania de diplomaţie publică "Piazza di Romania" se derulează în Italia în perioada 28 septembrie-9 octombrie 2008, sub sloganul "România: o lume de descoperit".