Evenimentul Zilei > Social > Balerinii de la Bolshoi Moscova vor dansa la București inclusiv teme din controversata operă „Nureev”
Balerinii de la Bolshoi Moscova vor dansa la București inclusiv teme din controversata operă „Nureev”

Balerinii de la Bolshoi Moscova vor dansa la București inclusiv teme din controversata operă „Nureev”

Cei zece balerini ai Teatrului Bolshoi din Moscova care vor performa la București pe data de 31 octombrie și-au defi nitivat repertoriul Spectacolului de Gală, pe care îl vor susține pe scena Sălii Palatului.

Astfel, în af ara p as de deux din piese celebre precum Frumoasa A dormită, Flăcările P arisului, D on Quij ote, Ra ymonda sau Silfida, rușii de la B olshoi vin și cu două t eme din c ompoziția originală „Nur eev” (Nur eyev), interpretate chiar de către titularii de r ol care au uimit mii și mii de spect atori din întreaga lume în mai puțin de un an de la lansare.

Opera „Nureev” este o saga a vieții celebrului balerin rus Rudolf Nureyev, avându-l compozitor pe Ilya Demutsky și coregraf pe Yuri Possokohov, iar în rolurile principale se regăsesc prim soliștii Maria Alexandrova (Margot Fonteyn), Vladislav Lantratov (Rudolf Nureyev) și Denis Savin (Erik Bruhn), care vor dansa la București temele Duo Rudi & Margo și Scrisoarea lui Erik.

Opera „Nureev” a fost lansată pe 9 decembrie anul tr ecut la Teatrul Bolshoi din Moscova, cu o întârziere de aproape patru luni din c auza c ontroverselor stârnit e, și povestește în p ași de dans viața lui Rudolf Nureyev, c el c are est e considerat c el mai mar e balerin al tuturor timpurilor. Nureyev s-a născut în 1938 în fosta URSS și a fugit în oc cident în anul 1961. A dans at alături de Mar got Fonteyn pe scena Operei Regale (The Royal Ballet Opera) din Londra, iar în anul 1983 a fost numit Director de Balet al Operei din Paris. A fost distins cu Ordinul Cavaler al Legiunii de Onoare în 1988 și Commandeur des Arts et des Lettres în 1993. Nu și-a ascuns niciodată orientarea bisexuală, având numeroase aventuri cu celebrități ale vremii, printre care și membri ai familiei Kennedy, însă partener de viață i-a fost balerinul Erik Bruhn. A încetat din viață în 1993 la Paris, la vârsta de 54 de ani după o lungă suferință cauzată de SIDA.

La mai puțin de un an de la lans area operei „Nur eev”, iubit ori de b alet din România au oc azia să vadă pe viu două dintre t emele princip ale ale pies ei, în interpretarea stelelor baletului moscovit, despre care au scris cele mai prestigioase publicații din lume. Și din ac est motiv, Spectacol de Gală po ate fi c onsiderat e venimentul cultur al al ac estei toamne din România