Balcanii, printre cele mai sigure regiuni

Balcanii, printre cele mai sigure regiuni

Potrivit unui raport ONU, „estul sălbatic“ s-a cuminţit, iar frecvenţa infracţiunilor este mai mică decât în statele occidentale.

Balcanii au devenit, după mai mulţi ani de turbulenţe, una dintre cele mai sigure regiuni din lume, potrivit unui raport al biroului ONU pentru combaterea traficului de droguri şi a criminalităţii organizate, informează AFP.

„Stereotipul unui paradis al gangsterilor nu se mai aplică. Cercul vicios al instabilităţii politice care alimentează criminalitatea şi viceversa s-a rupt“, suţine şeful biroului ONU, Antonio Maria Costa.

Studiul ONU a fost realizat în zece ţări din regiune, extremele fiind Croaţia la vest şi Republica Moldova la est. Acesta arată că numărul crimelor s-a înjumătăţit în ultimii nouă ani, iar cel al infracţiunilor îndreptate împotriva bunurilor personale este mai mic decât în Europa Occidentală. De exemplu, în statele din Balcani s-au înregistrat de zece ori mai puţine furturi de maşini decât în Marea Britanie.

Valul de infracţiuni din anii precedenţi a fost „produsul strict“ al tranziţiei postcomuniste şi a războaielor din fosta Iugoslavie, opinează Costa. Balcanii prezintă o „vulnerabilitate redusă“ în ceea ce priveşte criminalitatea. Inegalităţile sociale sunt reduse, natalitatea este scăzută, iar tinerii - consideraţi principalii potenţiali infractori - sunt tot mai puţini, majoritatea fiind plecaţi la muncă în Occident, explică Antonio Maria Costa.

Totuşi, ONU recomandă ameliorarea condiţiilor de securitate din Balcani. Asta deoarece regiunea rămâne „o placă turnantă importantă“ pentru traficul de droguri, de arme şi de fiinţe umane. Însă, dacă acum opt ani, mafia albaneză controla 70% din piaţa europeană a heroinei, acum procentul a ajuns la 20%. Şi numărul anual al victimelor traficului de fiinţe umane a înregistrat o scădere considerabilă, de la 120.000 la 25.000. Anticorupţia, principala prioritate   „Reformele în materie de securitate, o justiţie mai eficientă în domeniul penal şi o cooperare regională consolidată au făcut criminalitatea organizată mai riscantă şi mai puţin profitabilă“, susţine Costa. Lupta împotriva corupţiei trebuie să rămână principala prioritate a ţărilor din Balcani, unde acest fenomen are la bază legăturile dintre „lumea afacerilor, mediul politic şi crima organizată“, se mai arată în raportul ONU.

Potrivit acestuia, aproximativ două treimi dintre companiile din regiune sunt încă nevoite să dea şpagă pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Ne puteți urmări și pe Google News