Academicianul Bălăceanu-Stolnici: „În fața atacului ateist, un front comun este necesar!”

Au mai rămas 30 de zile până la vizita apostolică a Suveranului Pontif în țara noastră, care are loc într-un alt context față de cel de acum 20 de ani, când Papa Ioan Paul al II-lea a fost în România. Cât de benefi că este această vizită în România, cum vede Patriarhia Moscovei întâlnirea Suveranului Pontif cu Preafericitul Daniel, dar și care ar putea fi avantajele sau dezavantajele ei, explică, pentru cititorii EVZ, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.

După cum afirmă academicianul, „imaginea României este foarte șifonată, foarte masacrată de tot ceea ce se întâmplă în țară”, iar vizita Papei Francisc este de bun augur. Prin aceasta „se stabilește astfel un contact în plan spiritual între România și Vestul Europei. Demonstrează o toleranță din partea noastră pentru catolicism – noi care suntem majoritari ortodocși. Sigur că nu are dimensiunea pe care a avuto vizita Papei Ioan Paul al II-lea. El era o altă personalitate, venind întru cu totul alt context – invitat fiind de Biserica Ortodoxă Română (BOR) și de Patriarhul Teoctist, într-o atmosferă de mai strânsă colaborare, mai strânsă înțelegere reciprocă decât acum, unde între cele două biserici există totuși tensiuni destul de marcante. Cred că este bine, de asemenea, că prin această vizită, Papa Francisc aduce un sprijin Patriarhului Daniel, deoarece va vizita și Catedrala Națională, hulită de mulți, iar astfel primește o aprobare din partea Suveranului Pontif”, a adăugat academicianul.

Temerea academicianului

Bălăceanu-Stolnici mărturisește care este totuși punctul sensibil al acest vizite în țară. „Am totuși o oarecare reținere, și anume vizita în secuime. Acolo este un punct sensibil și deja ați observat că Funar a început să facă agitație. Mi-e teamă ca fundamentaliștii maghiari să nu transforme această manifestare religioasă într-o manifestare politică. Riscul este foarte mare: nu e vina nici a Papei Francisc și nici a organizatorilor noștri. Mi-e teamă în schimb că nu s-au luat toate măsurile necesare pentru a menține demnitatea românească în zona respectivă. Nu știu ce soluție e mai bună încât prestigiul românesc să fie păstrat – nu într-o formă agresivă, ci într-o formă demnă care să marcheze bine: Papa Francisc e pe teritoriul românesc, este invitatul nostru. Această festivitate poate afecta comunitatea maghiară din țară, dar Papa Francisc vine în România pentru România. Să nu mai vorbim despre faptul că va fi prezent și Viktor Orban, premierul Ungariei. El nu are nevoie să spună nimic, dar prin prezența lui le va da putere celorlalți pentru a face gălăgie. O să fie drapelele lor, o să pună imnul lor și așa mai departe. Ceea ce nu este elegant din partea lor. Ei își fac politica lor, își manifestă aspirațiile. Noi trebuie să ripostăm elegant, să arătăm că suntem în România, pe teritoriu românesc, într-un context politic în care Papa Francisc este invitatul statului român.”.

Prezența Premierului României ar aduce echilibru

Soluția pe care a găsit-o academicianul pentru a preveni diferite manifestări în secuime, ar fi prezența Vioricăi Dăncilă la evenimentul din secuime. „Prezența numai a președintelui Klaus Iohannis nu va rezolva problema, din cauza faptului că mulți îl consideră minoritar. Părerea mea este că, alături de președintele Iohannis, ar trebui să meargă și Viorica Dăncilă, cu gardă de onoare și cu drapelul țării. Sunt 100 de ani de la pacea de la Trianon, pe care ei o contestă. Este un moment prin care ei vor să își ia o oarecare revanșă morală pentru Centenar și sper ca liderii noștri să se gândească la o soluție”, explică Bălăceanu-Stolnici.

De ce vizitează Papa Francisc Catedrala Națională

Chiar dacă sunt voci care nu agrează întâlnirea Papei Francisc cu Patriarhul Daniel, acest lucru se va întâmpla, totuși, pe data de 31 mai, la Palatul Patriarhal, urmat de un moment de rugăciune la Catedrala Națională.

 „Dacă Papa Francisc nu s-ar fi întâlnit cu Patriarhul Daniel, ar fi însemnat practic un dispreț față de BOR și nu trebuie să uităm că majoritatea populației este ortodoxă. Este singura biserică latinofonă și singura Biserică Ortodoxă care a avut o deschidere largă asupra Sfântului Scaun. Faptul că nu ar fi mers să se întâlnească cu Patriarhul Daniel, era o greșeală enormă și cred că Papa Francisc nu s-ar fi pretat la acest lucru. Nu cunosc dacă cei doi conducători s-au mai întâlnit până acum, dar trebuie să fim conștienți de faptul că nici Papa Francisc - cu toată autoritatea lui cea mare - nici Patriarhul Daniel, nu sunt absolut stăpâni pe comunitățile religioase, mai ales pe porțiunile monahale, mai tradiționale, unde există o ostilitate destul de mare pentru conjugarea destinelor celor două biserici. Cred că e bine cum s-a așezat această întâlnire între cei doi. Papa Benedict al XVI-lea a fost mai rece decât Papa Ioan Paul al II-lea și a rupt într-un anumit fel, deschiderea către BOR. Prin vizita Papei Francisc la Catedrala Națională se va pune accentul pe aceasta. Merge pe linia Papei Ioan Paul al II-lea, care a sprijinit foarte mult această catedrală - a donat și bani, și sfinte moaște, așa că susțin această vizită. Atât Papa Francisc cât și BOR sunt îngrijorați de atacul ateist. În fața acestuia, un front comun este necesar. Iar Catedrala aceasta este un simbol al unei voințe foarte antiateiste în România”, povestește academicianul.

 

Cum vede Rusia vizita Papei în România

La începutul anului, Patriarhia Constantinopolului a recunoscut independența Bisericii din Ucraina, care a ieșit astfel de sub conducerea Patriarhiei Moscovei. În urma acestui eveniment, s-a produs un conflict între cele două Patriarhii, iar România s-a poziționat în favoarea soluționării pe cale amiabilă. Academicianul a explicat cum vede Rusia vizita Papei în țară și dacă poate afecta legăturile dintre Patriarhia Moscovei și cea română. „Biserica Ortodoxă Rusă este o biserică foarte complicată, nu simplă ca a noastră. Au foarte multe tendințe, derapaje spre sofianism, au niște probleme interne, dar sunt foarte anti-catolici. Au promovat chiar conceptul de a III-a Romă. În această perspectivă sigur că nu le convine vizita Papei Francisc în România, dar nici nu îi deranjează prea mult. Știu că patriarhul Daniel e foarte atașat ortodoxiei și nu va face niciodată un lucru care să nu fie în spiritul comunității tuturor patriarhiilor ortodoxe. Faptul că vizita se realizează în modul în care este stabilit acum, cred că îi convine Patriarhului Kiril”.

 

Amintiri cu Papa Ioan Paul al II-lea

„Acum 20 de ani, vizita Suveranului Pontif în România avea un caracater religios. Era o invitație din partea Patriarhului Teoctist, într-o atmosferă pregătitoare pentru un ecumenism. Ei au făcut Liturghia împreună – chiar dacă nu au luat parte la euharistie – era o ceremonie care dovedea o oarecare comunitate de gândire. Atunci m-am întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea. M-a prezentat Preafericitul Teoctist. A fost o întâlnire absolut impresionantă. Atunci a fost o atmosferă favorabilă ecumenismului. Era un semnal că e o încercare de revenire dinainte de Sinodul de la Florența. Plutea în aer ceva. Sigur că și acum vor fi oameni care vor striga „Unitate!”, „Unitate!”, „Unitate!”, așa cum s-a strigat la Podul Izvor acum 20 de ani”, conchide academicianul Constatin Bălăceanu-Stolnici.