Nu puțini sunt cei care ar fi considerat o îmbunătățire majoră a locuinței prin prezența unei băi de serviciu. Utilitatea ei este mai mare în familiile numeroase sau atunci când se adoptă conviețuirea de tip colegi de apartament. În plus, o a doua baie poate crește și prețul de închiriere a locuinței. Așadar, se poate construi un al doilea grup sanitar într-un apartament de bloc?
Chiar dacă planurile construcției și tubulatura nu prevăd o astfel de utilitate, există posibilitatea de a amenaja încă o baie, ținând cont de câteva aspecte.
În primul rând, trebuie să apelați la ajutorul unei firme de instalații care să vă garanteze siguranța prelungirii țevilor de scurgere și de alimentare, care să vă asigure că acestea au capacitatea de a susține două grupuri sanitare fără să creeze defecțiuni în structura apartamentului dumneavoastră cât și în ale celorlalți locatari.
Următorul pas este să prezentați planul de amenajare administratorului, de unde reiese că nu se vor face modificări ale pereților de rezistență sau ale conductelor comune.
Încăperea nu poate avea pereți groși
Noua baie nu poate avea pereți noi din cărămidă sau BCA, din cauza faptului că o greutate suplimentară poate afecta tavanul vecinilor de la un etaj inferior. Puteți apela la rigips, dar acesta nu are capacitatea de a susține faianța și, astfel, veți fi nevoiți să apelați la vopsea lavabilă, rezistentă la umezeală. De asemenea, toaleta va fi dotată cu pompă specială de evacuare conectată la țeava băii principale, dacă cele două grupuri sanitare nu sunt pe același perete cu conducta principală.
Ce spune legea:
„Zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, pe baza autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală și cu înștiințarea asociației. Zidurile dintre apartamente sau spații și proprietatea comună care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, în baza hotărârii majorității proprietarilor și a autorizației de modificare a construcției, eliberată de autoritatea publică locală”, se prevede în Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari.