Baia este cel mai periculos loc din casa ta. Câteva reguli simple pentru a scăpa de probleme

Baie. Sursa foto: Pixabay

Baia este cel mai periculos loc din casa noastră. Cele mai frecvente greșeli le facem atunci când vine vorba de instalaţii sanitare, igiena personală dar şi a obiectelor din interior.

Baia este cel mai periculos loc din casă. Cele mai frecvente greşeli le facem atunci când vine vorba de instalaţii sanitare şi igienă. În perioada COVID-19, cuvântul „antibacterian” era pe buzele tuturor. Mulţi dintre noi le foloseam în exces, dar unele dintre aceste produse sunt dăunătoare. Produsele de curățare lichide pentru mâini și unele săpunuri conţin clorură de benzalconiu sau cloroxilenol. Aceste ingrediente pot declanșa eczeme sau crize de astm.

Mai mult, cercetătorii au descoperit modul corect în care se trage apa la WC. Majoritatea dintre noi nu ştim aceste lucruri. Trasul apei la toaletă cu capacul închis sau deschis este un obicei care diferă de la o gospodărie la alta. Totuși, există o reglă care te poate scăpa de foarte multe bacterii.

Baia este cel mai periculos loc din casa ta. Sursa foto: Pixabay

Baia este cel mai periculos loc din casă

Conform cercetătorilor, cel mai bine este să tragem apa cu capacul închis la toaletă. Explicația este simplă: capacul lăsat jos nu oprește răspândirea bacteriilor. Dar nici această metodă nu este sigură.

Baia este cel mai periculos loc din casa ta. Sursa foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit particule virale microscopice peste tot în toaletă atunci când o persoană trage apa la toaletă. Şi acum vine vestea proastă: indiferent dacă capacul este ridicat sau coborât.

„O mulțime de oameni au spus că tot ce trebuie să faci este să închizi capacul și problema este rezolvată”, a declarat cercetătorul principal și microbiologul Charles Gerba. Dar, din păcate, nu este chiar aşa pentru că „tot aerul, când trageţi apa iese afară, odată cu el ies şi virușii care sunt în vasul de toaletă”.

Baia este cel mai periculos loc din casa ta. Sursa foto: Pixabay

Ce facem pentru a scăpa de microbi

Pentru a evita situațiile nedorite, cheia rămâne la dezinfectarea toaletei, a apei din toaletă și a suprafețelor din apropiere. Experții au constatat că baia era mai curată atunci când vasul de toaletă era frecat cu o perie și cu un dezinfectant pe bază de acid clorhidric.

„Trebuie să vă asigurați cu adevărat că întotdeauna curățați capacul toaletei și alte zone din toaletă”, a precizat microbiologul Charles Gerba.

Aşadar, studiul a constatat că închiderea capacului nu a redus contaminarea generală a băilor dacă capacul este pus. Încă ceva important. Experții sfătuiesc să vă spălați pe mâini timp de 20 de secunde, deoarece germenii rezistă mai mult.

Germenii pot supraviețui pe suprafețele băii timp de aproximativ 30 de minute după spălare, potrivit unui studiu publicat în Antimicrob Resist Infect Control.

Pentru a vă păstra lucrurile curate, experții sfătuiesc să nu păstrați produse precum periuța de dinți și cosmeticele în aer liber și să nu folosiți telefonul în baie.