BAFTA se lasă cu „Remuşcare“

Filmul „Atonement“, care a avut 14 nominalizări, a câştigat duminică doar două distincţii la Londra.

Cu Globurile de Aur compromise şi cu soarta Oscarurilor incertă, premiile Academiei de Film Britanice - BAFTA au stat în lumina reflectoarelor mai mult ca niciodată. În plină grevă a scenariştilor, profesioniştii de la Hollywood preziceau pesimist că BAFTA ar putea fi singura ceremonie cu adevărat glamour de anul acesta.

Iar numărul impresionant de vedete care au păşit pe covorul roşu ar putea confirma ipoteza. Şi-au făcut apariţia la gala britanică de duminică seara, de la Royal Opera House din Londra, Anthony Hopkins, Kevin Spacey, Julie Christie, Sylvester Stallone, Cuba Gooding Jr., Jeff Goldblum, Kate Hudson, Keira Knightley, Jessica Biel, Alexandra Maria Lara, Sam Riley sau Sienna Miller.

Marele câştigător al galei a fost „Atonement“/ „Remuşcare“, în regia tânărului Joe Wright. Adaptarea romanului „Ispăşire“, de Ian McEwan, a primit două trofee, pentru „Cel mai bun film al anului“ şi pentru scenografie, surprinzător de puţine având în vedere numărul de nominalizări, 14. Se aşteaptă ca „Remuşcare“ să facă figură bună şi la Oscaruri, unde a primit şapte nominalizări, după ce a obţinut titlul de „Cea mai bună dramă“ la Globurile de Aur. Daniel Day-Lewis, starul serii Cele mai multe premii BAFTA, patru, i-au revenit producţiei franceze „La vie en rose“: costume, coloană sonoră, machiaj şi „Cea mai bună actriţă în rol principal“ lui Marion Cotillard. Reacţia interpretei lui Edith Piaf a fost în ton cu cea a sălii: supriză totală.

„Sunt şocată. Nu te poţi aştepta la orice când faci un film franţuzesc… Nu mă aşteptam să primesc nimic“, a spus Cotillard pe scenă. Marile „perdante“ la această categorie sunt Julie Christie (rolul unei bolnave de Alzheimer în „Away From Her“) şi Keira Knightely („Remuşcare“), preferate atât de critici, cât şi de pariori. La interpretare masculină, cea mai apreciată performanţă a fost cea a lui Daniel Day-Lewis, în drama „There Will Be Blood“/ „Va curge sânge“, una dintre peliculele favorite la Oscar. Criticii au „decretat“, aproape la unison, ca fiind cel mai bun rol din cariera sa.

Fraţii Coen, cei mai buni regizori Premiul pentru regie şi l-au împăr- ţit celebrii Joel şi Ethan Coen, cu „No Country for Old Men“/ „Nu există ţară pentru bătrâni“, un thriller psihologic cu Javier Bardem într-unul dintre rolurile secundare. Rol pentru care actorul spaniol a şi luat un BAFTA. Filmul fra- ţilor Coen, care a concurat şi la Cannes cu pelicula lui Cristian Mungiu, a fost răsplătit şi pentru „Cea mai bună imagine“.

Pentru scenariu original a fost recompensată comedia „Juno“, iar pentru cel adaptat, „Scafandrul şi fluturele“, lui Julian Schnabel. Anthony Hopkins a primit un premiu de onoare, la „cea mai mare şi mai importantă gală din lume, mulţumită grevei scenariştilor“, cum a prezentat- o gazda ceremoniei, Jonathan Ross.