PSD Brașov i-a cerut excluderea din partid, într-un comunicat de presă, disociindu-se de afirmațiile sale. Ei au arătat că românii din străinătate trebuie ajutaţi să revină în țară, nu defăimați și au atras atenția că expresia, „fetele alea“ ar trebui să îngrijoreze.

„Exprimarea «fetiţele alea» ar trebui mai degrabă să ne îngrijoreze prin prisma fenomenului traficului de persoane, fenomen agravant, care trebui combătut cu fermitate de autorităţile statului român. «Fetiţele alea» sunt victime care au nevoie de ajutor, nu de declaraţii defăimătoare. Îi transmitem domnului Bădălău că în străinătate trăiesc şi muncesc tineri, antreprenori, cercetători, medici şi profesori, oameni care îşi construiesc vieţi noi în ţările adoptive“, se arată în comunicat.

Ciolacu și Firea s-au delimitat

Mai ponderat, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu și-a cerut scuze pentru derapajul lui Bădălău și i-a atenționat pe ceilalți membri că genul acesta de afirmații nu vor fi tolerate.

„Resping afirmaţiile făcute de Niculae Bădălău la adresa românilor din diaspora. Îmi cer scuze public pentru acest derapaj, dar acesta nu trebuie să angajeze Partidul Social Democrat în ansamblul său. De altfel, am discutat cu domnul Bădălău şi m-a asigurat că a conştientizat exprimarea nefericită şi că o regretă“, a scris Ciolacu, pe Facebook.

De asemenea, Gabriela Firea, s-a delimitat de declaraţiile lui Bădălău, adăugând că românii din Diaspora trebuie respectaţi, pentru că sunt „fraţii noştri“: „Să nu uităm că românii care muncesc în afara ţării trimit bani familiilor rămase acasă şi contribuie decisiv la creşterea economică. Dar, cel mai important, trăiesc permanent cu dorul de ţară în suflet. Trebuie respectaţi, pentru că sunt fraţii noştri“.

Alianță împotriva lui Bădălău, la Giurgiu

Declarația a stârnit reacții și în rândul partidelor anti-PSD care propun o coaliție, în Giurgiu, pentru a-l scoate pe Bădălău din viața publică. Preşedintele PMP, Eugen Tomac, le-a transmis o scrisoare deschisă, liderilor de centru-dreapta propunând o alianţă care să învingă PSD în toate localităţile şi la Consiliul Judeţean.

„Declaraţiile incalificabile ale lui Niculae Bădălău, preşedinte PSD Giurgiu şi vicepreşedinte la nivel naţional al partidului, despre româncele plecate în străinătate, ne obligă să facem corp comun pentru a trimite personaje de acest gen la lada de gunoi a istoriei“, a arătat Tomac.

Niculae Bădălău a declarat că Diaspora este formată din 700.000 de cetățeni cu domiciliu, restul fiind „fetele alea de le duc ăştia“: „Acum e discuţie pe câte locuri dăm în diaspora. (…) Ei au 700.000 de oameni (…) care au paşapoartele cu domiciliu, care sunt legale. Restul, până la trei, cinci milioane – că se vehiculează tot felul – sunt fetele alea de le duc ăştia, nu ilegal, dar… Şi vor să li se calculeze posturile de parlamentar pe toţi care bănuiesc că sunt ei acolo (…)“.