Bacterie periculoasă în produsele unui cunoscut magazin. Trebuie returnate urgent

Cumpărături. Sursa foto: dreamstime.com

Alertă alimentară într-un mare lanț de hipermarketuri din țară, după ce au fost găsite produse infectate cu o bacterie periculoasă.

Bacterie periculoasă în produsele unui cunoscut magazin. Trebuie returnate urgent

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat rechemarea de la consumatori a două produse vândute în rețeaua Kaufland din cauza prezenței bacteriei Listeria monocytogenes. Printre produsele afectate se numără ”Norven - creveţi gătiţi ulei condimentat 100 g”, furnizat de firma Norven, cu lotul L0971012 și data expirării 13 octombrie 2024. Această măsură este luată pentru a preveni riscurile la adresa sănătății consumatorilor.

Pe lângă creveţi, este rechemat și produsul ”Norven - somon de Atlantic 120 g”, provenit de la aceeași firmă, cu același lot și data expirării 18 octombrie. Decizia retragerii ambelor produse a fost luată după identificarea bacteriei Listeria monocytogenes în cantitatea de 25 g, ceea ce poate prezenta un risc pentru sănătate.

Consumatorii care au achiziționat aceste produse sunt sfătuiți să le returneze imediat la magazinele Kaufland, urmând să primească contravaloarea acestora, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Reprezentanții ANSVSA subliniază importanța evitării consumului acestor alimente pentru a preveni posibile îmbolnăviri.

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ce este bacteria găsită în produsele din mare lanț de hipermarketuri

Listeria monocytogenes este o bacterie patogenă deosebit de periculoasă, care poate provoca listerioză, o infecție alimentară gravă. Aceasta bacterie poate supraviețui în medii cu sau fără oxigen și are capacitatea de a se reproduce în interiorul celulelor gazdei, ceea ce o face extrem de virulentă. Listeria este deosebit de periculoasă pentru femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu un sistem imunitar slăbit, cu o rată de fatalitate între 20% și 30% în rândul acestor grupuri vulnerabile. În Uniunea Europeană, numărul cazurilor de listerioză este în creștere, iar în 2014 au fost raportate 2.161 de cazuri și 210 decese, o creștere semnificativă față de anul anterior.

În Statele Unite, listerioza este responsabilă anual pentru aproximativ 1.600 de îmbolnăviri și 260 de decese, ocupând locul al treilea în rândul agenților patogeni de origine alimentară care provoacă decese. Listeria depășește chiar și agenți patogeni precum Salmonella și Clostridium botulinum în ceea ce privește mortalitatea. Această bacterie poate fi găsită în alimente contaminate precum carne procesată, brânzeturi moi, pește afumat și alte produse necorespunzător depozitate sau manipulate.

În același magazin au fost găsite și produse infectate cu o altă bacterie la fel de dăunătoare

În această vară, Kaufland a anunțat retragerea de pe rafturi a unui produs popular, Pasta Tahini Al’Fez, din cauza unor potențiale riscuri pentru sănătatea consumatorilor. Cei care au achiziționat produsul au fost sfătuiți la acea vreme să îl returneze pentru a preveni posibile probleme de sănătate. Decizia a venit în urma unor verificări și a notificării primite de la firma producătoare AB World Foods UK, care a semnalat necesitatea retragerii tuturor loturilor acestui produs din magazine.

Inspectorii Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au confirmat că produsul a fost retras din motive de siguranță alimentară, fiind necesar pentru protejarea consumatorilor. Această acțiune a avut loc într-o perioadă în care, de obicei, crește numărul controalelor pentru produsele alimentare, în special în sezonul cald, când riscurile de contaminare sunt mai mari.

Pe lângă retragerea pastei de tahini, alte supermarketuri din România au fost nevoite să scoată de la vânzare produse din carne, ca parte a unei serii de controale intensificate. Reprezentanții DSVSA au subliniat importanța respectării stricte a normelor de igienă și siguranță alimentară pentru a asigura conformitatea produselor comercializate.