Sampdoria este un club istoric din fotbalul italian, care evoluează sub o stemă aparte și care are o încărcătură istorică importantă.
Clubul a fost fondat în 1946, în urma fuziunii a două echipe locale: Andrea Doria și Sampierdarenese. În momentul de față, Genova numără două cluburi mari de fotbal, ambele fiind pe prima scenă din Italia: Sampdoria și Genoa.
Dar cui îi aparține figura de pe emblema Sampdoriei? La prima vedere, acest logo ne duce cu gândul la celebrul personaj de desene animate Popey Marinarul. Nimic mai greșit, deoarece Genova este unul dintre marile orașe portuare, iar genovezii au dus numeroase bătălii de-a lungul istoriei.
„Baciccia”, un simbol aparte
Dacă la începuturile sale, U.C. Sampdoria a folosit și folosește în emblemele sale crucea Sfântului Gheorghe (St. George), o cruce roșie pe un fundal alb, sau o combinație de dungi albe, albastre, roșii și negre, din 1971, clubul l-a introdus pe „Baciccia”, marinarul. Astfel, marinarul, al cărui nume ar semnifica „Ioan Botezătorul”, este prezentat din profil pe stemă. „Baciccia” a fost amplasat pe ecusonul echipei având o pipă în gură, o barbă voluminioasă și o șapcă caracteristică marinarilor.
Baciccia este diminutivul, originar (probabil) din pronunția infantilă a lui Battista, un nume foarte des întâlnit în Genova: Giovanni Battista, Giovan Battista sau Giambattista sau chiar Giobatt.
Odată cu începutul sezonului 1980-1981, „Baciccia” este introdusă pentru prima dată peste cămășile doriene, inițial pe partea stângă a pieptului. Apoi, de-a lungul anilor, poziționarea sa s-a schimbat de mai multe ori, ajungând chiar să fie poziționat pe braț.
Menționat în jurnalul de călătorii al marelui Charles Dickens
În capitala Liguriei, diminutivul are o semnificație identică de „masă”, adică porecla patriotului genovez Giovan Battista Perasso care, în 1746, început revolta populară împotriva trupelor ocupante ale Imperiului Habsburgic.
Chiar și în cronicile scriitorului englez Charles Dickens, în 1846, în volumul „Pictures from Italy”, capitoul 4, identifică numele Baciccia. „Ca urmare a acestei legături a Sfântului Ioan cu orașul, foarte mulți oameni obișnuiți sunt botezați cu numele de Giovanni Baptista, nume pronunțate în dialectul genovez Batcheetcha ca un strănut”, relata Charles Dickens.
Baciccia este, de asemenea, numele unei măști genoveze care înfățișează o populație de bun-simț și fericită și este adesea evocată în teatrul dialectal.
Însă, logoul Sampdoriei a creat și un scandal, din cauza pipei lui „Baciccia”. În 2009, centrul anti-tutun al companiei locale de sănătate din Genova a solicitat clubului să înlăture pipa din stemă, motivând că poate fi un exemplu negativ pentru viitoarele generații. Președintele de atunci al echipei genoveze, Riccardo Garrone, a respins politicos cererea, răspunzând că obiectul era pur ornamental.
Andrea Doria, așa cum se intitula una dintre echipele dinaintea fuziunii, este, de fapt, numele unui mare om politic genovez (1528 - 1560). În 1503 a luptat în Corsica în numele Genovei împotriva Franței și a luat parte la ridicarea Genovei împotriva francezilor, pe care i-a obligat să părăsească orașul. Din acel moment, Andrea Doria a devenit celebru în calitate de comandant naval.
Sampdoria a câștigat un singur titlu de campioană a Italiei, în 1991, 4 Cupe ale Italiei, o Supercupă a Italiei și deține și un trofeu al Cupei Cupelor UEFA, adjudecat în 1990, după o finală câștigată în fața belgienilor de la Anderlecht, scor 2-0.
La 'Doria a evoluat și „titanul” Ruud Gullit, iar alte nume sonore care au jucat în tricoul echipei au mai fost Roberto Mancini, Antonio Cassano, Gianluca Vialli, Vincenzo Montella, Sinișa Mihajlovic, Juan Sebastian Veron etc. (FOTO: Facebook/SampdoriaMarassi)